Ion Iliescu publica pe blog articolul "Jacques Attali - despre criza", pe care il puteti citi in continuare.
'Jacques Attali, unul dintre cei mai prolifici autori si analisti economici, fost consilier al Presedintelui Frantei, Francois Mitterrand si fost director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a publicat anul trecut o carte intitulata " 7 lectii de viata pentru a supravietui crizelor".
Sunt interesante cateva reflectii ale lui Jacques Attali cu privire la criza actuala :
• "Criza financiara declansata in anul 2008, care nu facea decat sa reveleze o criza economica mai veche, este departe de a fi terminata.
• In Statele Unite si nu numai, chiar daca bursele pentru unii sunt in crestere, bancile raman insolvabile; produse speculative dintre cele mai riscante continua sa se acumuleze; deficitele publice continua sa creasca; nivelul productiei si valorile patrimoniale raman inca mult inferioare celor dinaintea crizei; deficitele intreprinderilor se agraveaza; somajul se amplifica; multe gospodarii nu vor putea face fata scadentelor; in fine, in ciuda discursurilor si promisiunilor, nici o regularizare a sistemului financiar, nici o schimbare structurala necesara in fata crizei - nu sunt inca in opera.
• Incapacitatea Occidentului de a-si mentine nivelul de viata fara a se indatora, care este cauza profunda a acestei crize, este departe de a fi resorbit.
• Sistemele noastre socio-politice nu fac nimic pentru a indeparta pericolele care apasa asupra supravietuirii indivizilor, intreprinderilor, natiunilor, umanitatii insasi.
• Mai grav inca : piata nu are niciun interes ca oamenii sa moara prea batrani, ca intreprinderile sa dureze, ca natiunile sa persiste. Din contra, interesul ei este inlaturarea lor pentru a putea aloca mai eficient, conform intereselor ei, resursele rare."
Sunt reflectii interesante in legatura cu preocuparile mai generale referitoare la perspectivele incheierii crizei actuale care a afectat mai ales economia americana si europeana.'