In Romania, in prezent, capacitatea totala de absorbtie pe fonduri structurale este de doar 12%. "Chiar daca se evalueaza ca avem o capacitate de proiectare rezonabila, capacitatea de implementare este aproape zero. Romania, la momentul la care discutam, a reusit sa absoarba in sensul de plati directe catre agenti economici romani contractori din Romania fabulosul procent de 1,1% din cele 20 de miliarde de euro fonduri structurale", a atras atentia europarlamentarul PSD Victor Bostinaru, membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European (REGI). Acesta a explicat ca aceasta capacitate diminuata de absorbtie a banilor europeni s-a inregistrat inclusiv in ceea ce priveste infrastructura de transport, esentiala pentru dezvoltarea Romaniei. "Evaluarea CE despre Ministerul Transporturilor (MT) spune ca asa cum arata astazi MT, cu structura sa politica si cu sistemul de implicare politica, e complet incapabil sa realizeze orice proiect cu finantare europeana si ca acest minister are o capacitate zero de implementare a proiectelor europene. Deci, nu intamplator, Traian Basescu i-a reprosat lui Berceanu ca a avut 10% cofinantare si n-a facut nimic cu banii", a explicat Victor Bostinaru.
Vestea proasta este ca Romania este contributor net la bugetul UE cu o suma care variaza intre 1,1 miliarde si 1,4 miliarde de euro in functie de PIB in fiecare dintre ani. Tinand cont ca nivelul ratei de absorbtie a banilor europeni este mult scazut si de faptul suntem considerati incapabili de a implementa marile proiecte de infrastructura, sansa de a ne consolida pozitia nu doar de codasi, ci de contributori la bugetul UE se accentueaza. Acest lucru poate afecta semnificativ nivelul finantarilor ulterioare pe care Romania le-ar putea primi de la UE. O alta veste proasta este si aceea ca la sfarsitul acestui an se incheie ciclul de finantare pe ISPA si riscam sa mai pierdem si acolo o parte din bani. "Pe ISPA, Romania a avut 2 miliarde de euro din care a absorbit cam jumatate. La 1 ianuarie 2011 se incheie finantarea si apare partea frumoasa -fie continuam proiectele aflate in derulare cu finantare din buget propriu, de un miliard de euro, fie oprim proiectele, dar restituim miliardul primit", a explicat Victor Bostinaru.
Un alt element in defavoarea Romaniei este, potrivit europarlamentarului PSD, si modul in care au fost aprobate proiectele depuse pe Masura 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale". "Datorita portocalizarii Masurii 322 din primele 17 judete cele mai de success din Romania, cu totul intamplator 16 sunt conduse de presedinti de Consiliu Judetean ai PDL. Absolut accidental, primarii PSD au depus aproape dublul proiectelor depuse de primarii PDL, dar cu toate acestea, rata de success e mai mare in dreptul PDL, iar Doljul e in coada clasamentului cu o rata de success de 3,22%", a spus Victor Bostinaru.