Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Bucuresti au trimis in judecata doi functionari de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, pentru conflict de interese, cei doi find acuzati ca incasau valoarea lucrarilor cadastrale efectuate printr-o firma pe care o detineau.
Gheorghe Sava, inginer sef la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi (functie in baza careia a condus activitatea Serviciului de cadastru), este acuzat de conflict de interese si infractiunea prevazuta de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 (fapta persoanei care, in virtutea functiei si a atributiilor de serviciu are sarcina de a controla un agent economic privat, de a indeplini pentru acesta vreo insarcinare, de a intermedia sau de a inlesni efectuarea unor operatiuni comerciale, daca fapta este de natura a-i aduce foloase necuvenite), ambele in forma continuata, potrivit unui comunicat al DNA.
Sotia lui Gheorghe Sava, Carmen Luoana Sava, si ea angajata a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, in functia de consilier gradul I A, este acuzata de conflict de interese in forma continuata, potrivit DNA.
In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca sotii Sava au contractat si derulat prin firma lor, SC Geoproiect SRL Calarasi, lucrari cadastrale la care au participat in virtutea functiilor pe care le detineau, desi activitatile in cauza erau incompatibile cu atributiile lor de serviciu. O parte dintre aceste lucrari au fost receptionate cadastral de Carmen Sava. Lucrarile cadastrale erau realizate prin intermediul SC Rec Elta SRL, persoana juridica autorizata, cei doi functionari incasand contravaloarea propriilor prestatii prin firma lor, Geoproiect SRL.
Concret, sustin procurorii, in cursul anului 2007, Gheorghe Sava, in calitate de inginer sef al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, conducand activitatea de control pentru lucrarile in domeniul cadastral realizate in judetul Calarasi, a indeplinit diverse activitati pentru SC Rec Elta SRL Slobozia, persoana juridica autorizata sa execute activitati in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei (depunand si ridicand pentru aceasta societate comerciala documentatii cadastrale la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi). De asemenea, a intermediat si a inlesnit efectuarea unor operatiuni comerciale de catre acelasi agent economic privat cu alte societati comerciale - SC Cepag SRL, SC Copla Investitii SRL, SC Sonnet Investitii SRL, SC Marham Agricola SRL, SC Amesta Investitii SRL si SC Golden Gose Estates SRL (participand la realizarea efectiva a unor lucrati de specialitate in domeniul cadastrului, desi aceasta activitate era incompatibila cu calitatea sa de angajat al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi), se arata in rechizitoriu.
Contravaloarea lucrarilor de cadastru realizate de Gheorghe Sava, mentionate anterior, a fost incasata de firma Geoproiect SRL a sotilor Sava.
In felul acesta, Sava a obtinut, in mod indirect, foloase materiale necuvenite, spun procurorii.
Pe 3 iulie 2007, in calitate de inginer sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, indeplinind totodata si atributiile directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi in lipsa acestuia, Gheorghe Sava a semnat doua avize cu privire la documentatia tehnica "Plan topografic necesar intocmirii PUZ" pentru terenuri situate in comuna Sarulesti (intocmite de Serviciul cadastru).
In felul acesta, s-au realizat direct foloase materiale pentru SC Geoproiect SRL, intrucat s-au indeplinit astfel obligatiile contractuale asumate de aceasta societate in baza contractelor de proiectare. In calitate de asociat, Sava a beneficiat de dividende, potrivit comunicatului DNA.
Potrivit DNA, foloasele materiale obtinute de cei doi soti sunt de 77.390 de lei, suma de bani reprezentand dividende raportate la profitul inregistrat de SC Geoproiect SRL in cursul anului 2007.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti, se arata in comunicat.