Ce garantie ofera statul in programul "Prima Casa"? Care este venitul necesar pentru a beneficia de creditul maxim? Cati bani pot fi obtinuti si ce preturi au locuintele? Sunt doar cateva intrebari la care raspunde analistul financiar Alexandra Popa.
• Garantia statului in cadrul celei de-a doua etape a programului "Prima Casa" a ramas la plafonul initial de 60.000 euro, atat pentru imobilele finalizate cat si pentru cele la rosu, indiferent de anul constructiei.
• In consecinta, speculatiile conform carora dezvoltatorii ar putea fi favorizati de o eventuala majorare a plafonului doar pentru imobilele noi nu s-au concretizat.
• Doar persoanele care doresc sa-si construiasca o locuinta beneficiaza de o garantie majorata cu 10.000 euro. "Cei care obtin o autorizatie de constructie dupa data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern - persoanele fizice individuale vor primi o garantie de 70.000 de euro", a precizat premierul Emil Boc.
• In cazul constructiilor de locuinte, beneficiarul va trebui sa fie proprietarul terenului. In plus, se schimba procedura de lucru. Banii vor fi eliberati de banca pe stadii de executie a lucrarilor. Anterior, creditul era primit doar la finalizarea lucrarilor.
Bugetul alocat pentru acest an e de 700 milioane de euro, fara a fi defalcat pe tipuri de locuinte finantate.
• La inceputul anului, formula initiala a programului "Prima Casa" a fost prelungita pentru toti cei care semnau un antecontract de vanzare-cumparare imobil pana pe 15 februarie. Cei care s-au grabit insa sa semneze un astfel de act, ar putea regreta acum, mai ales daca imobilul nu este chiar ce si-ar fi dorit.
• In situatia in care valoarea garantiei acordate prin programul "Prima Casa" creste la 70.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maxima a creditului devine 66.500 euro. Pentru aceasta suma, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 330 euro si 345 euro, in functie de oferta fiecarei banci.
• In cazul garantiei de 75.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maxima a creditului devine 71.250 euro. Pentru aceasta suma, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 360 euro si 370 euro, in functie de oferta fiecarei banci.
• Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, cu 10-15% la cele noi si cu 15-20% pentru cele vechi, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian, citat de Mediafax.
• Potrivit datelor companiei, preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Bucuresti si Cluj-Napoca, de pana la 40%, respectiv 30%, in timp ce in Timisoara au avut loc cele mai mici reduceri, de pana la 23%.