Aflam din Evenimentul Zilei ca la finalul verii anului 2011, Ambasada Statelor Unite ale Americii va avea un nou sediu, in totalitate verde, prin care isi propune sa economiseasca 50% din consumul de energie electrica si gaz.
Proiectul are ca principal contractor compania americana American International Contractors Special Projects (AICI-sp) si ca subcontractori companiile romanesti Bog’Art, Sommering, LaFarge si Titan Mar.
Noul proiect se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, in zona Baneasa, in apropierea padurii Tunari si va adaposti 234 de angajati. Perimetrul total va fi umbrit de 300 de copaci, adaptati la sol si care rezista la seceta, pentru a reduce volumul de irigatii. De asemena, noul sediu va cuprinde 160 de locuri de parcare si rastele pentru biciclete, dar si cabine de schimb si de dus, pentru a incuraja alternativa de transport de doua roti.

Oportunitati pentru companiile romanesti

Ambasada SUA si Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) au organizat, astazi, o intalnire intre partenerii proiectului si reprezentantii mediului de afaceri din Romania interesati de constructii verzi.
Printre cei prezenti s-au aflat si directorul de proiect al noii cladiri, Jorge Vazquez si Beth Kempton, director de tehnologie al Diviziei Internationale de Mentenanta a Constructiilor, Energie si Sustenabilitate din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Primul a subliniat ca investitia este una semnificativa, dar a refuzat sa divulge costul total al acesteia, iar cea de-a doua a prezentat principalele caracteristici verzi ale cladirii.
Astfel, iluminatul interior si exterior este bazat pe senzori, pentru a nu irosi energia electrica, instalatiile sunt eficiente si reduc consumul de apa, iar ventilatia este si ea eficientizata. De asemenea, constructorii vor folosi materiale reciclate ca aluminiu, cupru si vor exista pubele speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor. Si vopselele folosite vor fi ecologice pentru reduce emisiile chimice din atmosfera.
Mobila va fi ecologica si fumatul va fi interzis la mai putin de opt metri de orice intrare in interiorul cladirii. Cladirea va avea ferestre inalte de trei metri pentru a permite o buna iluminare naturala. De asemenea, ferestrele vor fi izolate si securizate.
Noul sediu al ambasadei este amplasat in apropierea unor linii de autobuz, pentru a incuraja folosirea mijloacelor de transport in comun.

Investitie de 60-80 de milioane de dolari in economie

Desi a refuzat sa precizeze suma totala investita, directorul de proiect a subliniat ca investita va aduce in economia romaneasca 60-80 de milioane de dolari. In prezent, la constructia cladirii lucreaza peste 300 de angajati, majoritatea romani.
Cei care vor ocupa cladirea vor fi pregatiti pentru a folosi la maxima eficienta tehnologiile avansate incluse.
Noul sediu al ambasadei se numara printre putinele cladiri in totalitate verzi din Romania, dupa sediul Nokia si centrul de retail al bauMax din Ploiesti. Vestea buna este ca piata este foarte receptiva la astfel de proiecte, potrivit presedintelui RoGBC, Steven Borncamp. Un studiu recent arata ca aproape 90% dintre dezvoltatorii imobiliari din Romania se gandesc sa construiasca cladiri verzi in urmatorii doi ani.