Ministrul finantelor le-a transmis oamenilor din subordine directii clare de urmat: Garda Financiara si Directia Generala a Vamilor sa scoata evazionistii la iveala, iar cei de la Finante trebuie sa aiba grija cum cheltuiesc autoritatile locale banul public. Mediul privat si in mod special firmele corecte trebuie sprijinite de Fisc si nu anihilate. Zile grele vor avea functionarii publici lenesi si incompetenti.

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a avut zilele trecute o intalnire cu directorii institutiilor din teritoriu subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a le transmite directiile de urmat in 2010. Unii dintre cei prezenti la intalnire sustin ca Vladescu le-a comunicat faptul ca va fi un an mai greu decat 2009 si a trasat linii clare de urmat in exercitiul fiscal in care ne aflam: se pune accent pe descoperirea si chiar impiedicarea evaziunii fiscale, pe controlul cheltuirii banului public de catre administratiile publice locale, renuntarea la functionarii publici care nu isi fac treaba ca la carte.

Economia subterana trebuie scoasa la suprafata

Lucratorii de la Garda Financiara, precum si cei de la Directia Regionala de Accize si Operatiuni Vamale trebuie sa fie cu ochii pe evazionisti, mai ales ca primii au puteri sporite de anul acesta in ceea ce priveste actele de control. Potrivit acelorasi surse, "garda si Vama au atributii de a reduce evaziunea fiscala, prin ridicarea economiei subterane la suprafata. Cu cat sunt mai putini evazionisti, cu atat vor fi mai multi bani la bugetul de stat". Reprezentantul ANAF prezent la intalnirea cu ministrul spune ca anul acesta Finantele urmaresc intarirea disciplinei financiare pentru "tot ceea ce inseamna cheltuirea banului public de catre administratiile publice locale. Totul se va face mult mai programat. Institutiile publice care nu au facut platile solicitate sase luni nu mai dreptul la anumite lucruri". Atentia Ministerului Finantelor Publice catre modul cum cheltuiesc primariile banii publice vine ca urmare a numeroaselor nereguli in disciplina financiara de la nivelul administratiilor publice locale. In 2008, institutiile publice au adancit deficitul bugetar pe respectivul exercitiu financiar cand in luna decembrie au cheltuit toti banii de care dispuneau de teama ca ei sa nu se intoarca la buget.

Functionarii incompetenti, in colimator

Ministrul finantelor sustine - prin vocea subordonatilor din teritoriu - ca a gasit metoda prin care se vor rari randurile functionarilor publici din subordinea ANAF: le vor fi atent monitorizate competentele si vor fi dati afara daca lenevesc sau nu sunt capabili sa isi indeplineasca atributiile de serviciu. Ei trebuie sa respecte cetateanul mai mult decat pana acum. "Se pregateste si modificarea Legii functionarilor publici. Cel mai probabil vor fi evaluari mai dure ale functionarilor din subordinea ANAF, iar cei care nu isi indeplinesc sarcinile asa cum trebuie vor zbura din sistem", spune reprezentantul ANAF prezent la intalnirea cu ministrul. Ramane de vazut daca va functiona sau nu sistemul "pile si relatii" si atunci cand vor trebui dati afara incompetentii.

Mediul privat va fi avantajat?

Un semnal pozitiv razbate dinspre Ministerul de Finante catre mediul privat de afaceri. Se pare ca firmele private nu vor mai fi omorate cu controale peste controale anul acesta. Ministrul le-a transmis celor din subordine sa nu sara la gatul firmelor corecte, ba chiar sa le acorde sprijinul necesar companiilor private bune-platnice. "Daca o firma are o neregula minora nu trebuie sa-i luam gatul, mai ales daca se dovedeste ca isi plateste impozitele catre stat. Se va tine cont de parerile mediului privat in tot ce va intreprinde Ministerul Finantelor. De altfel, toate actele normative legate de fiscalitate apar in functie de parerile mediului de afaceri", spune o sursa din sistem. Cu alte cuvinte, intreprinzatorii privati care respecta legislatia nu vor avea probleme cu Fiscul, iar micii afaceristi vor fi lasati in pace pana la proba contrarie. Ramane sa se si aplice aceste propuneri aproape ideale ale Fiscului. In schimb, toate fortele vor fi concentrate pe evazionisti. In scurta intalnire cu directorii din toata tara, Vladescu nu a precizat ce masuri are in vedere ministerul pentru pastrarea locurilor de munca in firmele private. Prin mentinerea locurilor de munca, bugetul de stat ar avea de castigat din incasarea impozitului pe venit si a contributiilor (atat ale angajatului, cat si ale angajatorului). In plus, un om dat afara trebuie platit de la buget, sub forma indemnizatiei de somaj.