A avut loc la Bucuresti prima reuniune internationala a Board-ului Institutului Aspen. In urma cu cateva luni, Mircea Geoana s-a intalnit cu liderii ASPEN Institute din SUA cu care a convenit relansarea sucursalei din Romania, el devenind presedintele acesteia. Mircea Geoana este cel care a adus ASPEN Institute in Romania. Noua structura organizatorica a institutului este urmatoarea: Mircea Geoana - presedinte, Florin Pogonaru (presedinte AOAR), Patrick Gellin (presedinte BRD), Roberto Musneci (presedinte GlaxoSmithKline Romania) - vicepresedinti. Trezorier - Gheorghe Barba, director la MEFIN Sinaia.
In data de 10 septembrie 2009 a avut loc la Bucuresti prima reuniune internationala a Board-ului Institutului Aspen la care au participat membri din conducerea Institutului Aspen din Statele Unite, in frunte cu Leonard Lauder, presedintele emerit al Institutului Aspen, precum si reprezentanti ai Institutului din Italia, Franta, Germania si India.
Tema conferintei a fost "20 de ani in trecut, 20 de ani in viitor. Perspective pentru Europa Centrala si de Est". Aceasta dezbatere vizeaza atat schimbarile ce au avut loc in Romania si in Europa Centrala si de Est pe parcursul ultimilor 20 de ani, cat si masurile ce trebuie luate pentru a iesi din criza cu pagube cat mai mici.
"Astazi suprematia Vestului este pusa sub asediu. Totodata si suprematia capitalismului este supusa unei provocari. De la mana invizibila am ajuns sa avem o mana foarte vizibila a statului. De aceea astazi trebuie sa gasim un nou model economic si social, iar echilibrul dintre termen lung si termen scurt trebuie reconsiderat", a declarat Mircea Geoana.
La dezbatere au mai participat o serie de personalitati, printre care: Walter Isaacson, fostul presedinte si director executiv al CNN si redactorul-sef al revistei TIME, miliardarul Leonard Lauder, vice-presedintele Ford Motor Steven Biegun, fostul Ministru de Externe al Italiei, Gianni de Michelis.
Institutul Aspen Romania este o organizatie apolitica, fara afiliere la un partid politic. Membrii Aspen reprezinta o varietate de opinii din diverse sectoare: business, academic, politic sau academic.
Scopul Institutului Aspen Romania este sa promoveze si sa dezvolte o dezbatere directa si sincera intre liderii Romaniei asupra valorilor si principiilor fundamentale care stau la baza unei societati libere si democratice, intr-o economie eficienta. In Romania, filiala Institutului Aspen a luat nastere la finele anului 2005. Initiativa i-a apartinut lui Mircea Geoana, dupa participarea sa ca invitat la lucrarile conferintei americane din 1997, pe cand era ambasador al Romaniei in SUA, el devenind si presedintele filialei din Romania a Institutului Aspen.