BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 9% la 8,5%. Bancherii spun ca s-a dat semnalul diminuarii dobanzilor pentru creditele noi, care vor scadea putin si lent. Cum ramane insa cu cele la imprumuturile acordate mai demult?

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de ieri, "reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an, de la 9%, incepand cu 5 august 2009", se arata intr-un comunicat al BNR. Daca in iunie rata dobanzii de politica monetara era de 10%, in iulie, banca nationala a operat prima scadere la 9%, ieri reducand-o din nou, la 8,5%.
Dobanda de politica monetara este un instrument pe care BNR si alte astfel de institutii il folosesc pentru a determina bancile comerciale sa scada, la randul lor, dobanzile.

Vor scadea mai lent

Bancherii locali sunt de parere ca si bancile comerciale vor scadea dobanzile, dar intr-un ritm mai lent. "Este un semnal dat de BNR pietei bancare pentru scaderea dobanzilor. Insa bancile vor reduce propriile dobanzi intr-un procent mai redus si intr-un ritm mult mai lent. Este vorba despre dobanzile la creditele noi", a spus directorul de retail al unei banci din Craiova. La ultima diminuare a dobanzii de politica monetara operata in iunie, scaderile au fost aproape insesizabile.

Creditele vechi mai asteapta reducerea dobanzii

Daca viitorii clienti ai bancilor ar putea avea parte de dobanzi reduse la creditele noi, cei cu imprumuturi vechi nu au motiv de bucurie. Scaderea dobanzii de politica monetara nu poate obliga bancile sa diminueze si dobanzile la creditele in sold (adica la cele deja acordate). Or, exact creditele vechi prezinta cel mai mare interes pentru clientii bancari, majoritatea (cei cu imprumuturi cu dobanda variabila) afectati de cresterile spectaculoase de dobanda de la finalul anului trecut. "Creditele vechi se raporteaza la indicii de referinta ROBOR, EURIBOR si altii, iar acestia sunt la o luna, la trei, la sase etc. Daca un client are credit in lei cu dobanda variabila la ROBOR la trei luni, de exemplu, atunci dobanda lui se va modifica la trimestru si nu cand scade BNR dobanda de politica monetara", a explicat un bancher craiovean.

Reluarea creditarii

Directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu, spune ca efectul scaderii dobanzii de politica monetara este de a se relua creditarea: "Recalibrarea politicii monetare a BNR, prin masurile de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, concomitent cu reducerile succesive ale ratelor rezervelor obligatorii, atat la pasivele bancare in lei, cat si la cele in valuta, cu influente pozitive asupra potentialului de creditare al bancilor comerciale, ne asteptam sa contribuie la reluarea tendintei de crestere a creditelor bancare destinate populatiei si agentilor economici".
Gherghinescu este de parere ca deja politica BNR influenteaza dobanzile la depozite, care au inceput sa scada, ca, de altfel, si la creditele in lei. Si la creditele in valuta se afla pe un trend descendent, dar aici "beneficiem complementar de efectele scaderii ratelor de referinta ale dobanzii in zona euro si in SUA", a mentionat directorul sucursalei doljene a BNR.