Astazi isi aniverseaza ziua de nastere Dinu Patriciu, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri ai Romaniei postdecembriste. Ii uram "La multi ani!", sa faca numai afaceri profitabile si sa transfere, ca si pana acum, o parte a castigului in cele care tin de spirit.
Dan Costache Patriciu (mai cunoscut sub numele de Dinu Patriciu) activeaza in domeniul petrolier. S-a nascut la data de 3 august 1950, in familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelica.
Tatal sau, Valeriu Patriciu (1903-1987), a fost inginer in mine, doctor in geologie, geofizica si mineralogie si a lucrat ca geolog-sef, incepand cu anul 1935, in Societatea Astra Romana (societate romana cu capital anglo-olandez), o sucursala a trustului petrolier Royal Dutch Shell Co.
Desi dorea sa urmeze artele plastice, la sfatul tatalui sau, a ales sa dea admitere la arhitectura. Dinu Patriciu a absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti in anul 1975, obtinand diploma de arhitect. Dupa absolvirea facultatii, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectari al Ministerului Comertului Exterior. A primit numeroase premii de arhitectura si design in Romania si in strainatate.
Apoi, in anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectura din Bucuresti. Face meditatii la desen tehnic cu cei care doreau sa devina arhitecti, avand dupa spusele sale 85 de elevi pe an (printre care si cunoscutul solist al formatiei Holograf, Dan Bittman, care nu a luat insa examenul de admitere la institut).
Impreuna cu cativa colegi, castiga un concurs international de arhitectura pentru construirea unui palat la Abu Dhabi pentru fiul seicului Reza.
Intre anii 1984-1990, efectueaza mai multe deplasari in Emiratele Arabe Unite, unde participa la realizarea unor proiecte asemanatoare.
In perioada regimului comunist, el a acumulat o vasta experienta in domeniul imobiliar, finalizand peste 40 de proiecte locative si de spatii comerciale in Romania si mai mult de 25 de complexe de lux, cladiri de birouri si hoteluri in Emiratele Arabe Unite.
Revine in Romania dupa Revolutia din decembrie 1989, pentru a intra in politica si afaceri: imobiliare, presa, servicii financiare si, in cele din urma, petrol.
Dinu Patriciu este casatorit si are doua fiice, Ana si Maria.
In anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL.
Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor, fiind unul dintre cei doar trei parlamentari romani care au facut acest pas atunci cand o noua legislatie a facut ca demnitarii alesi sa fie incompatibili cu detinerea de functii executive in domeniul afacerlor.
In februarie 1990, Patriciu a infiintat SC Alpha Constructii si Investitii Imobiliare S.A., care a obtinut Autorizatia de functionare nr. 1, aceasta fiind prima firma privata infiintata in Romania postcomunista. Aceasta prima firma care avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectura avea doar 20 de angajati.
"Este perfect adevarat ca eu am infiintat prima firma privata din Romania de dupa 1989. Avea sapte de zero si un unu la coada. Faceam proiectare de arhitectura. Toata lumea facea proiecte in ‘90. Toti visam, nu? Si apoi m-am apucat de imobiliare", spune Dinu Patriciu.
Dinu Patriciu a intrat ulterior in afaceri cu petrol.
In anul 1996, agentia de presa Reuters il include pentru prima data pe Dinu Patriciu intr-un top al "noilor imbogatiti din Romania" care au facut rapid avere dupa evenimentele din decembrie 1989.
"Primul milion de dolari l-am obtinut din proiectare de arhitectura si dezvoltare imobiliara. Fara legatura cu petrolul. Chestia cu "primul milion de dolari" e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este ca intr-adevar cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, si dupa aia incep sa se acumuleze mult mai usor deoarece capitalismul se bazeaza pe un vechi proverb romanesc - "Ban la ban trage". Nu e deloc liric, asa e realitatea", spune Dinu Patriciu.
Dinu Patriciu este, de asemenea, fondator si presedinte al Fundatiei Dinu Patriciu, organizatie non-guvernamentala care isi propune sa sprijine financiar tinerii talentati aflati in imposibilitatea de a-si definitiva educatia.
In anul 1998, Dinu Patriciu a achizitionat compania Rompetrol, care avea sa-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica a Romaniei. Dupa ce a condus achizitia Rompetrol SA de catre un grup de investitori in 1998, a fost membru al Consiliului de Administratie de la infiintarea acestuia, preluand pozitia de director general in 2001.
In anul 2000, este ales ca membru in Consiliul de conducere al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. De asemenea, detine si functia de presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), institutie afiliata la Confederatia Patronatelor Europene (UNICE) s1t.
In anul 2001, Dinu Patriciu a devenit Presedinte al Consiliului de Administratie si Director General CEO al The Rompetrol Group, NV(TRG), devenita o societate petroliera multinationala cu sediul in Olanda, cu operatiuni in 13 tari, avand majoritatea activelor si operatiunilor in Romania, Franta si sud-estul Europei. In anul 2002, el a perfectat cea mai importanta tranzactie pe piata petroliera din Romania: incheierea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena.
Dinu Patriciu a contribuit la transformarea Rompetrol dintr-o firma de servicii petroliere aflata in proprietatea statului intr-unul dintre primii 25 de operatori din Uniunea Europeana, in principal printr-un program de achizitii strategice si crestere organica. Acest program a inceput cu achizitia rafinariei Vega (1999), continuand cu Petros SA (2000) si achizitia pachetului majoritar al Petromidia SA (2001), obiectiv ce a devenit in scurt timp de la preluare cea mai moderna rafinarie si complex petrochimic din Romania.
Apoi, Grupul Rompetrol a inceput un program de extindere la nivel international in Balcani, Moldova, Georgia si Ucraina, achizitionand la sfarsitul anului 2005 Grupul Dyneff SA, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta. Aceasta ultima achizitie, pe langa dezvoltarea casei de comert Vector Energy cu sediul in Elvetia, a transformat TRG intr-un pod care leaga resursele naturale ale Rasaritului cu nevoile de energie ale Occidentului. Grupul Rompetrol a ajuns in anul 2007 sa aiba un numar de 7.500 de angajati.
In anul 2006, Topul 300 al revistei Capital il plasa pe Dinu Patriciu pe locul al saptelea dintre cei mai bogati romani, cu o avere de circa 300-350 de milioane de dolari.
In august 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding (el detinand un procent de 80% din actiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. In urma acestei tranzactii, el a ramas in continuare presedintele si directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului detinut la Rompetrol.
El a declarat ca va utiliza banii incasati in principal pentru finantarea unor proiecte in petrol, imobiliar si mass-media. Pe langa actiunile detinute la The Rompetrol Group, Patriciu mai detine pachete de actiuni in numeroase alte entitati, cuprinzand printre altele o firma de constructii si imobiliare si un holding de media.
El a preluat pachetul majoritar de actiuni de la cotitianul Adevarul, unde a facut ample investitii in dezvoltarea acestei afaceri, anuntand si eventuala deschidere a unui post de televiziune. De asemenea, dupa propriile afirmatii, el ar detine proprietati imobiliare in Romania de "sute de milioane", investitiile sale nefiind concentrate in zona Capitalei.
Exista si o Fundatie Dinu Patriciu cu Misiune, Viziune, Valori extrem de generoase: "Credem in dreptul fiecarui individ de a-si stabili singur destinul si de a-si construi viitorul. Credem in tineri pentru ca in ei se afla entuziasmul, dinamismul si forta inovatoare, elemente definitorii ale progresului".
Este ceea ce-l defineste cel mai bine pe Dinu Patriciu.