Concernele internationale se bat pe contractul realizarii instalatiei de desulfurare, in valoare de peste 50 de milioane de euro, de peste o jumatate de an. Fiecare participant il contesta pe celalalt.

De mai bine de o jumatate de an, cateva concerne internationale care activeaza in domeniul energiei duc o lupta surda pentru un contract de peste 50 de milioane de euro, pe care Complexul Energetic (CE) Craiova vrea sa il incheie pentru realizarea instalatiei de desulfurare la sucursala Craiova II. Complexul este obligat de UE sa faca investitii de 418 milioane de euro pentru reducerea emisiilor de gaze poluante in atmosfera, iar instalatiile de desulfurare sunt o parte importanta a acestora. Unitatea a demarat procedurile de licitatie la inceputul lui aprilie 2008, iar ofertele trebuia depuse pana pe 2 decembrie. Mai multe companii au primit invitatia sa faca oferte. Dupa mai multe amanari, pe 27 aprilie 2009, au depus oferte Babcock Noell GmbH - 79,8 milioane de euro, consortiul format din Idreco - Insigma - Romelectro - 57,4 milioane de euro, Austrian Energy & Environment GmbH - 104,5 milioane de euro, consortiul Alstom Power Italia SpA - Alstom Power Romania SRL - Energomontaj SAEM SA - 52,2 milioane de euro si consortiul LAB SA - LAB GmbH.
Ultimul ofertant nu a constituit scrisoare de garantie bancara pentru participarea la procedura de atribuire si, in consecinta, oferta i-a fost returnata. Cele ale companiilor Babcock si Austrian Energy au fost considerate inacceptabile, pentru ca depaseau suma la care a fost evaluata lucrarea - 64,2 milioane de euro. In consecinta, CE a declarat castigatoare oferta depusa de Alstom si Energomontaj, aceasta fiind considerata avantajoasa din punct de vedere financiar.
Toate firmele implicate au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), lucru care a decalat considerabil termenul de semnare a contractului. "Au fost sapte contestatii, iar asteptarea deciziilor CNSC a durat in jur de cinci luni. Dupa ce am declarat castigatoare firma Alstom, celalalt consortiu a depus contestatie. Decizia CNSC venita in urma cu doua zile ne da termen de 20 de zile sa reanalizam ofertele. Termenul de conformare asumat, 31 decembrie 2010 - pentru punerea in functiune a instalatiei, va fi cu siguranta depasit din aceasta cauza", a declarat Viorel Tudor, director de productie al CE Craiova.