Marea Britanie doreste sa ajute Romania in plan economic. Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Robin Barnett, a constatat intr-un interviu recent, interesul oamenilor de afaceri britanici pentru Romania, in ultima perioada. Referitor la misiunile economice din Marea Britanie care au vizitat Romania, ambasadorul britanic a amintit un grup de potentiali investitori din Irlanda de Nord, iar grupul britanic Provident Financial tocmai a deschis la Ploiesti o sucursala.
Britanicii sustin cateva proiecte, atat pe segmentul accesarii de fonduri, cat si pe cel al sustinerii tinerilor studenti.
O alta tema foarte importanta pentru 2009, care este in vederile Ambasadei Marii Britanii, se refera la parteneriatul public-privat. Ca proiecte concrete, Robin Barnett nominalizeaza reabilitarea unor spitale sau dezvoltarea transportului in comun.
Marea Britanie a avut o experienta pozitiva in aceste domenii. Pentru a veni in sprijinul conceptului de parteneriat public-privat Robin Barnett spune ca este nevoie urgent ca Romania sa-si modifice legislatia.
Referitor la tineri, britanicii doresc sa lucreze cu o noua generatie tanara de romani. Recent, Robin Barnett a fost la Radauti, langa Suceava, unde a participat la o dezbatere despre schimbarile climatice si protectia mediului. Acolo, ambasadorul a fost impresionat de calitatea intrebarilor care i-au fost adresate, avand in vedere ca discuta cu tineri care aveau cam 14 ani.
Un alt domeniu de interes pentru Guvernul Britanic si pentru Ambasada din Romania il reprezinta protectia mediului si lupta impotriva schimbarilor climatice. Atat Romania, cat si Marea Britanie au semnat - ca si alte state membre UE - pachetul de masuri pana in 2020, propus de Consiliul Europei in luna decembrie a anului trecut. Acum ar trebui sa fie elaborate masurile concrete necesare.
Robin Barnett a discutat cu primarul Ploiestiului despre reciclarea deseurilor si modul in care Ploiestiul ar trebui sa devina, in viitor, un oras mai verde. Problema deseurilor este o alta posibilitate a unui viitor parteneriat public-privat.
Robin Barnett este de acord ca oamenii de afaceri din Romania traverseaza o perioada dificila, ca urmare a crizei economice globale, dar considera ca exista importante oportunitati, ce pot fi valorificate.
"Dupa parerea mea, inclusiv domeniile cu caracter ecologic - reciclarea deseurilor sau reducerea emisiilor de CO2 - sunt bune idei de afaceri si de cooperare cu Marea Britanie si reprezinta sanse pentru dezvoltarea viitoare a Romaniei", a spus Robin Barnett.