Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 15 iulie, o moneda din argint dedicata aniversarii a 150 de ani de la infiintarea de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului de Statistica.
Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:
•valoare nominala: 10 lei;
•material: argint 999‰;
•greutate: 31,103 grame;
forma: rotunda;
•diametru: 37 mm;
•calitate: proof;
•margine: zimtata.
Aversul prezinta in partea superioara, sigla Institutului National de Statistica si o compozitie grafica ce sugereaza activitatea statistica din Romania, peste care se suprapune stema Romaniei; in partea inferioara, inscriptia "ROMANIA", anul de emisiune - 2009 si valoarea nominala - 10 LEI.
Reversul prezinta in partea superioara, imaginea decretului domnesc de infiintare a Oficiului central de statistica administrativa, incadrata de portretele domnitorului Alexandru Ioan Cuza - semnatarul decretului si economistului Dionisie Pop Martian - primul director al oficiului; in partea inferioara, inscriptia "150 DE ANI DE LA INFIINTAREA OFICIULUI DE STATISTICA" si anul infiintarii - 1859.
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.
Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.
Pretul de vanzare este de 180,00 lei, exclusiv TVA, respectiv 214,20 lei inclusiv TVA.
Pretul nu include contravaloarea casetelor.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 150 de ani de la infiintarea de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului de Statistica, se realizeaza prin sucursalele din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.