Dupa discursul presedintelui Obama pe tema securitatii nucleare, Romania este prima tara din care este evacuat intregul stoc de uraniu puternic imbogatit. Pentru prima data, combustibilul nuclear uzat de origine ruseasca a fost transportat pe calea aerului.

Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) a anuntat luni evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit (HEU) de origine ruseasca. Materialul a fost repatriat in Rusia cu un transport aerian, in vederea stocarii in doua depozite de combustibil nuclear securizate. Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce presedintele Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Acesta a fost primul transport de HEU "uzat" efectuat cu avionul, modalitate ce va asigura accelerarea eforturilor de indeplinire a obiectivelor presedintelui american.
"Cu aceste transporturi, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit a fost evacuat din Romania", a declarat Thomas D’Agostino, directorul NNSA.
"Este un progres major in demersurile NNSA de a pune in aplicare obiectivele fara precedent in materie de securitate ale presedintelui Obama, prin depozitarea in conditii sigure a materialelor nucleare de risc din intreaga lume si reducerea amenintarii terorismului nuclear. Aceste transporturi nu reprezinta doar eliminarea uraniului puternic imbogatit din Romania, ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat in Rusia, ofera noi modalitati de accelerare a evacuarii combustibililor uzati. Apreciem profund eforturile Romaniei, Rusiei si pe cele ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in aceasta colaborare", a adaugat acesta.
Transporturile au fost efectuate in cadrul Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI) a NNSA, care a asigurat, de asemenea, repatrierea uraniului puternic imbogatit de origine americana in SUA, in 2008. In vederea repatrierii materialului nuclear, NNSA a colaborat strans cu Romania, Rusia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Uraniul, depozitat in Rusia

In cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele - Romania a fost depozitata in containere de transport rusesti TUK-19. Acestea au fost apoi incarcate in containere de marfa, transportate cu un convoi blindat de la locul in care se afla reactorul pana la un aeroport din apropiere. Ele au fost incarcate intr-un avion cargo Antonov-124 si transportate in Rusia, la un depozit securizat din apropierea localitatii Chelyabinsk.
In plus, o cantitate de 30 kg de HEU proaspat de la un reactor din Pitesti a fost transportata cu avionul la un depozit rusesc sigur, in apropierea localitatii Dimitrovgrad.
Odata cu finalizarea acestor transporturi, Romania devine a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit. Printre statele care au repatriat anterior in intregime stocurile de HEU se numara: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Thailanda. Acest lucru contribuie la reducerea amenintarii teroriste, pentru ca elimina din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de HEU depozitat in conditii de siguranta reduce riscul producerii unei bombe de teroristi.