Termenul pentru depunerea solicitarilor sprijinului financiar pentru bovine, ovine si caprine s-a prelungit cu doua saptamani. "Potrivit unui ordin recent semnat de ministrul agriculturii, cererile pentru platile directe complementare (CNDP) in sectorul zootehnie se pot depune pana pe 15 iunie 2009 inclusiv", a declarat Sorin Iordache, directorul coordonator al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Acesta a explicat ca, pana pe 31 mai (data- limita initiala de depunere a solicitarilor de sprijin), doljenii depusesera 3.659 de cereri prin care solicitau sprijin pentru aproximativ 119.000 de animale (13.281 de bovine si 105.849 de ovine/caprine). "Atat pentru specia bovina, cat si pentru specia ovine/caprine, valoarea sprijinului financiar va fi stabilita prin hotarare de guvern, in functie de numarul animalelor eligibile in urma controalelor", a precizat Sorin Iordache.
Conditii de eligibilitate pentru primirea
sprijinului

Conform legislatiei in vigoare, pentru bovine, sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, iar pentru specia ovine/caprine, sub forma primei pe cap de animal. Fermierii care solicita sprijinul trebuie sa aiba la dosar o copie de pe BI/CI, copie de pe extrasul de cont activ si documente doveditoare care atesta proprietatea animalelor. Prima pe cap de animal se acorda producatorilor care pe 31 martie detineau un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu varsta minima de un an.
Prima pe exploatatie se acorda in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la 31 ianuarie 2008, producatorilor care indeplinesc urmatoarele conditii: exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008, data la care vasta bovinelor sa fie de cel putin sase luni; exploatatia este inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei, iar solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local. Trebuie mentionat ca, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si pentru exploatatiile noi, infiintate in perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009. In acest caz, la 31 ianuarie 2009, exploatatia trebuie sa fie de cel putin trei capete de bovine cu o varsta minima de sase luni.