AVAS a acordat o ultima sansa de privatizare, pentru ca italienii de la Alenia Aeronautica sa faca o oferta definitiva de preluare a societatii. Surse apropiate negocierilor sustin ca italienii vor societatea fara datoriile la stat - de cinci milioane de euro si fara pretentiile sarbilor pe contractul Yu-Rom, de 9-10 milioane de euro.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis saptamana trecuta sa prelungeasca termenul de valabilitate al ofertei pentru Avioane Craiova SA pana pe 1 iunie, pentru a da posibilitatea italienilor de la Alenia Aeronautica sa faca o oferta finala de preluare a societatii. "AVAS intelege necesitatea Alenia Aeronautica de a dispune de timpul necesar depunerii ofertei finale, imbunatatite si irevocabile, si de aceea a decis sa acorde un nou ragaz ofertantului, respectand hotararea de guvern care a mandatat AVAS sa incheie privatizarea pana pe 30 iunie 2009", se spune in comunicatul AVAS. Autoritatea "a decis sa acorde acest ultim termen de doar 15 zile, avand in vedere, pe de o parte, situatia economico-financiara a societatii, care nu mai permite noi amanari, si, pe de alta parte, interesul crescut al salariatilor pentru finalizarea contractului, trecerea societatii in proprietate privata si crearea premiselor pentru dezvoltarea ei". De asemenea, AVAS mentioneaza ca pe 7 mai institutia a solicitat Alenia Aeronautica depunerea ofertei finale.

Datoriile, problema delicata

Asa dupa cum am mai relatat in GdS, surse apropiate negocierilor spun ca au aparut dificultati de natura juridica: italienii sunt interesati de litigiul contractului Yu-Rom, de producerea avioanelor IAR - 93 Vultur, in care partea sarba ar avea pretentii de 9-10 milioane de euro. De asemenea, reprezentantii Alenia s-au interesat de posibilitatea datoriilor la stat ale Avioane SA, in valoare de cinci milioane de euro. "Au cerut un punct de vedere si il vor primi dupa ce notificam Comisia Europeana. Suntem o tara europeana si nu putem face altfel", spunea la vremea respectiva despre aceasta problema Aurel Cazacu, presedintele CA al societatii. In ceea ce priveste litigiul cu sarbii, acesta a afirmat: "Cand preiei, preiei activul si pasivul, si litigiile. Exista un dosar la AVAS legat de aceasta problema. Il vor primi si vom negocia". Vineri au avut loc noi discutii despre aceste probleme. Radu Costasuc, directorul general al societatii, spune ca administratorii au luat o decizie interesanta. "Am avut sedinta de CA si AGA, in care am discutat problemele financiare ale societatii, inclusiv cele legate de contractul Yu-Rom. Am decis in unanimitate scoaterea Alenia din cauza, in sensul ca guvernul sa preia riscul litigiului. Sa vedem insa cine de la guvern ne poate da o asemenea hartie. In ceea ce priveste datoriile, orice se va face in domeniul acesta se va cere acceptul de la Bruxelles". Desi mandatul AVAS expira pe 30 iunie, oferta poate fi prelungita aproape o jumatate de an. Problema este ca fabrica nu mai rezista atat din punct de vedere economic. "Furnizorii de utilitati ne terorizeaza sa platim datoriile. Ne asteptam in orice moment sa ramanem fara utilitati. Nici autoritatile nu ne-au ajutat asa cum ne asteptam. Este vorba de peste 650 de locuri de munca", a spus liderul sindical, Victor Peta.