Zeci de oameni s-au inghesuit ieri la sucursala APIA Dolj, pentru a solicita subventia pentru animale.

Sediul sucursalei Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj parea neincapator ieri - dimineata pentru zecile de oameni veniti sa solicite subventia acordata de stat pentru bovine, ovine si caprine. De altfel, fermierii umplusera si curtea institutiei, unde isi ordonau actele in dosare. Unii se adapostisera pe casa scarii, iar altii, mai curajosi, suportau cu greu caldura si aglomeratia de pe holurile institutiei. "Aglomeratie mare!", a rabufnit unul dintre fermieri, nemultumit de timpul petrecut in fata usilor si de multimea nerabdatoare care stransese randurile in jurul sau.
"Cred ca stam aici pana la noapte", a izbucnit alt fermieri, venit mai tarziu. Totusi, nu toti fermierii veniti ieri la APIA erau nemultumiti de aglomeratie. Pentru unii, prioritara era rezolvarea problemei pentru care au plecat de acasa.
"Eu acum am venit. Imi pun actele in ordine. Am auzit ca s-ar putea sa nu ne dea banii pentru animalele mai mici de sase luni", a explicat alt fermier, care a venit la sediul APIA in jurul pranzului si pentru care aglomeratia parea ultimul lucru care-l ingrijora.

"Daca fermierii respectau programarile, nu mai era aglomeratie"

Potrivit informatiilor primite de la APIA Dolj, aglomeratia a inceput de vineri. Situatia este generata de faptul ca fermierii nu au respectat programarile facute. Drept urmare, solicitantii se suprapun cu cei care respecta programarile. In plus, primarii unor localitati doljene au pus la dispozitia fermierilor mijloace de transport si au venit toti odata.
"Azi (ieri - n.r.) vom depasi cu siguranta 100-150 de cereri depuse. Daca fermierii respectau programarile, nu mai era aglomeratie. Vom sta pana vom primi si ultima cerere", a declarat Cocosila Veronica, sefa Serviciului Ajutoare de Stat si Masuri de Piata din cadrul APIA Dolj.

Acte necesare

Potrivit Ordinului nr. 290/2009 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, pentru a beneficia de sprijinul financiar pentru bovine, caprine si ovine, fermierii vor putea depune solicitarile pana pe 31 mai 2009. "Fermierii care solicita sprijinul trebuie sa aiba la dosar o copie de pe BI/CI, copie de pe extrasul de cont activ si documente doveditoare care atesta proprietatea animalelor", a precizat Cocosila Veronica. Potrivit acesteia, in cazul in care nu se prezinta proprietarul animalelor, ci sotul/sotia acestuia, e nevoie de o imputernicire notariala. In cazul in care proprietarul animalelor a decedat si nu s-a facut inca succesiunea, dar exista un singur mostenitor, e nevoie de o adeverinta de la primarie, din care sa reiasa ca deponentul este mostenitorul unic. In cazul in care exista mai multi mostenitori, e nevoie de imputernicire notariala.
Subventii pentru aproximativ 6.000 de animale
Potrivit informatiilor primite de la APIA Dolj, pana vineri inclusiv au fost depuse 410 cereri pentru aproape 6.000 de animale (1.815 bovine, 2.601 ovine si 1.553 de caprine). La acestea se adauga cele aproximativ 150 de cereri depuse ieri.