Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a înregistrat întârzieri nepermise la efectuarea platilor, de pâna la un an, din cauza suprapunerii solicitarilor, dar si din cauza unui soft, care nu a functionat conform contractului, a declarat ieri, în cadrul unei conferinte de presa, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. Acesta a adaugat ca, în prezent, s-a instituit un sistem de supraveghere menit sa înlature astfel de întârzieri. „Avem un mod special de a supraveghea agentia, în dorinta de a începe sa depasim impasul în care ne aflam si pentru efectuarea platilor la termen“, a adaugat ministrul agriculturii.
În privinta platilor pentru programul SAPARD, ministrul a sustinut ca acestea ar putea fi reluate în trei-patru luni, dupa ce Comisia Europeana va aproba planul de actiuni pe care intentioneaza sa îl prezinte în cel mult o luna. „Pâna nu se vor remedia toate deficientele, asa cum ne cere Comisia Europeana, platile nu vor fi deblocate. Eu va asigur ca nu le vom pierde. În maximum o luna voi prezenta Comisiei planul nostru de actiuni si speram ca în trei-patru luni platile sa fie reluate“, a declarat Ilie Sârbu.
Recomandarile Comisiei Europene au vizat, în primul rând, întarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD. România trebuie sa mai primeasca de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.
NewsIn