S-a dus vremea postului caldut de la stat. Guvernul se descotoroseste de 20% din functionarii de la nivel central, dar ar putea fi vizati si cei de la nivel local. În Dolj, datele statistice arata ca la începutul lui 2008 lucrau 52.000 de oameni în sistemul public (majoritatea bugetari) si 66.700 de persoane în sectorul privat.

Pâna zilele trecute, doar mediul privat parea ca sufera de pe urma crizei economice: disponibilizari de personal, reduceri de salarii, eliminari de facilitati. Firmele private si populatia care lucra în economia privata erau singurii perdanti într-o perioada de incertitudine si de restrângere a pietelor de desfacere. În schimb, functionarii de la stat aveau siguranta locului de munca, indiferent de productivitatea muncii. Platiti din bani publici si fara sa cunoasca sistemul real al concurentei, unii dintre functionarii statului îsi "omoara timpul" la serviciu plictisindu-se cu un joc de solitaire sau cu nu stiu ce cumparaturi. Pâna de curând, la nivel guvernamental nu s-a discutat despre schemele umflate de personal din sectorul public. Abia saptamâna trecuta, dupa ce UE a dat previziuni sumbre privind deficitul bugetar al României pe 2009, guvernul a decis ca trebuie sa concedieze 20% din personalul din aparatul central (ministere si agentii). Sindicalistii spun ca tavalugul reducerii de personal bugetar ar putea ajunge la institutiile publice  locale. "Este un început. Este clar ca va coborî catre institutiile de la nivel local. Începe batalia", a precizat pentru GdS liderul functionarilor publici din Federatia SED-LEX, Vasile Marica. Întrebat daca este supradimensionat sectorul public din România, Marica a spus: "Si eu sunt functionar public si trebuie sa vad acte si cifre, înainte sa ma pronunt. Stiu ca la vremea când s-au facut angajarile erau fundamentate. Sa vedem ce fundamentare are si actualul guvern". Presedintele SED-LEX a declarat public ca se teme ca vor fi dati afara cei care muncesc si îsi fac bine treaba si vor fi mentinuti cei care au ajuns în functii importante "pe pile". Liderul sindical din partea Sindicatului Administratiei Publice "Forta legii", Ringo Damureanu, sustine ca "planurile actualului cabinet sunt dovada cea mai clara a unei iresponsabilitati. Astfel de reduceri de personal trebuie facute conform unor normative clare!".

Solomon ar renunta la 20% din personal

Chiar sefii cei mari de la nivel local recunosc faptul ca multi taie frunza la câini prin institutiile publice. La nivel neoficial, am aflat de la surse din Prefectura Dolj ca angajatii sunt plecati mai tot timpul prin oras. La nivel oficial, primarul Craiovei, Antonie Solomon, ar da afara 20% din actualii angajati ai municipalitatii. "Multi ar trebui sa plece din primarie. Cam 20% dintre ei nu fac mai nimic. Nu ca nu ar avea ce face. Daca ar fi dupa obligatiile de serviciu au toti ce face, chiar ar trebui sa mai angajam, dar nu-si fac ei treaba asa cum trebuie. Avem 530 de angajati în Primaria Craiova, cu tot cu cei de la Directia de impozite si taxe. Nu este mult la 400.000 de locuitori, dar când nu se joaca pe calculator si nu sunt la cumparaturi, probabil mai schimba câte 100 de euro pe la casele de schimb, dar numai sa-si faca treaba în primarie nu-i gasesti", a spus Antonie Solomon. Primarul Craiovei asteapta sa vada ce se întâmpla la centru, caci nu poate lua decizii de concediere. Exista si institutii unde angajatii sunt suprasolicitati si muncesc la capacitate maxima, dar numarul lor este mult mai mic decât al celor care stau degeaba, pe bani publici.

Functionarii lenesi nu sunt pe placul patronilor privati

Patronatele îi invita pe guvernanti ca atunci când fac angajari în domeniul public sa selecteze dintre cei care au lucrat în domeniul privat si au vazut ce înseamna eficienta. Vicepresedintele Consiliului National al Întreprinzatorilor Privati Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, este de parere ca "jumatate dintre functionarii publici trebuie sa plece acasa. Nu as angaja nici un functionar la stat daca nu a lucrat cel putin trei ani în domeniul privat. Sa stie ce este disciplina, ce înseamna productivitate, eficienta si sa simta cum este sa nu ai siguranta locului de munca daca nu muncesti asa cum trebuie. Eu stiu ca prin ministere exista o indolenta fata de problemele noastre, ale privatilor".

52.000 de bugetari în Dolj, 66.700 - la privat

Cine sunt bugetarii? Profesorii, doctorii, cei din domeniul asistentei sociale, functionarii din primarii si din alte institutii de stat. Li se spune bugetari, pentru ca sunt platiti din fondurile colectate catre bugetul de stat, în principal de la mediul privat, dar si din alte surse bugetare. Datele furnizate de Directia Regionala de Statistica Dolj (conform Anuarului statistic al judetului) arata ca la sfârsitul lui 2007, respectiv începutul lui 2008 numarul bugetarilor era exorbitant, comparativ cu salariatii care activau în domeniul privat. Potrivit statisticilor oficiale, numarul mediu de angajati în Dolj era, pe tot anul 2007, de 133.652 persoane. Dintre acestea, aproape 48.000 activau în sectorul de stat, definit de catre statisticieni drept "proprietate publica" si putin peste 66.700 de persoane erau angajate în mediul privat. Restul pâna la 133.652 de salariati lucrau în proprietate mixta (adica majoritar de stat - 4001 - si majoritar privata - 6.939), cooperatista, respectiv straina. Deci, la cei 48.000 de bugetari se adauga 4.000 de persoane din sectorul majoritar de stat. În total, 52.000 de oameni platiti de la stat. Anuarul statistic al Doljului arata ca la începutul anului 2008 în administratia publica lucrau 6,4% din numarul total de angajati, în învatamânt activau 13,9% din salariatii judetului, iar în sanatate si asistenta sociala - 12,2% din angajati. Numai aceste trei sectoare sunt angajati 32,5% din totalul angajatilor din Dolj.