Bursa la termen din Sibiu, SIBEX, a organizat, vineri si sambata, la hotelul Impero, un curs gratuit de initiere in tranzactionarea instrumentelor financiare derivate (futures), care face parte din proiectul "Sibex Derivatives Tour".
Ioan Aleman, director de dezvoltare produse noi in cadrul SIBEX, ne-a declarat ca Bursa din Sibiu a initiat, in luna martie a acestui an, o campanie de informare a celor implicati si interesati de trazactionarea instrumentelor financiare derivate, campanie care se va incheia, pe 5 si 6 decembrie, la Suceava.
"Cursul este destinat atat investitorilor, companiilor, cat si tuturor celor care doresc sa se familiarizeze cu avantajele si mecanismul de tranzactionare a pietei futures. In actuala perioada de puternice fluctuatii ale leului sau ale pretului aurului, acoperirea riscurilor in piata la termen de la Sibiu reprezinta o oportunitate pentru proprietarii de case de schimb sau bijutieri, ei avand la dispozitie contractele pe paritatea euro/leu, dolar/leu, franc elvetian/leu sau pe uncia de aur. Daca, in urma cu o saptamana, si-au anuntat prezenta la curs 20 de solicitanti, imediat ce am sosit la Oradea am fost intampinati de inca 40. Printre acestia se numara SSIF-uri, iar ca parteneri ii avem pe Vanguard, Nova Invest, Orizont, Est Invest s.a. Am reusit sa expunem pasii de acces pe piata la termen, avantajele derivatelor fata de produsele spot, strategiile de tranzactionare (speculatie, arbitraj, acoperirea riscului), dar si strategiile cu optiuni (combinatii futures/options/spot). Investitorii au aflat, de asemenea, cum pot utiliza platforma de tranzactionare WebTrader, precum si procedura de deschidere a unui cont de tranzactionare demo pe platforma WebTrader", a precizat reprezentantul SIBEX si moderatorul cursului.
Contractele sau optiunile futures de la SIBEX permit tranzactionarea derivatelor pe valute pe actiuni de la BVB sau pe aur, cu investitii initiale reduse, mai mici de cateva ori fata de cele de la Bursa de Valori sau de pe piata valutara.
Rolul acestor contracte este de a asigura transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de actiuni, de marfuri) pe cea futures, oferind posibilitatea unui management performant al portofoliilor de titluri sau generand oportunitati de castig prin operatiuni speculative. In piata futures exista multe tipuri de investitori: speculatori, arbitrajori sau hedgeri, cei care isi acopera riscurile valutare sau de portofoliu.
Contractul futures este un angajament standardizat intre doi parteneri - un vanzator si un cumparator - de a vinde, respectiv de a cumpara un anumit activ (devize, actiuni, indicii) la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei, dar cu decontarea tranzactiei la o data viitoare numita scadenta. Practic, printr-un contract futures, cumparatorul si vanzatorul stabilesc in avans termenii unei tranzactii (cantitate, pret) care urmeaza sa fie executata si decontata la o data ulterioara. Prin acest tip de instrumente derivate nu se tranzactioneaza fizic activele in sine, ci doar pretul acestora.
Garantarea tuturor tranzactiilor pe piata SIBEX este asigurata de Casa Romana de Compensatie.