Functionarii publici au strans semnaturile necesare pentru a declansa azi, 16 octombrie, greva generala. Cu toate acestea, semnaturile nu au fost de-ajuns. De aceea, ieri, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, conducerea SED LEX a luat decizia amanarii miscarii sindicale pana pe 13 noiembrie. Motivul invocat este acela ca sindicalistii nu sunt pregatiti pentru un eveniment de o asemenea amploare. Ciudata decizie, pentru ca in teritoriu sindicalistii ne-au spus ca sunt pegatiti.
Doru Micle, liderul Sindicatului din cadrul Directiei Generale a Finantelor Bihor, ne-a declarat ca a fost prezent la discutiile avute de liderii de sindicat din toata tara si ca decizia s-a luat de comun acord. "Am purtat discutii cu ministrul Vosganian si cu liderii nostri, si, la finele discutiilor, s-a ajuns la concluzia ca negocierile dintre noi si MEF trebuie sa continue, iar pana pe 13 noiembrie sa fim pregatiti in toata tara pentru greva generala. La actiunea din 9 octombire au fost 2-3 judete care nu au reusit sa se organizeze si, in opinia liderului nostru, Vasile Marica, nu putem risca un esec in cazul in care greva generala va fi declansata", a precizat liderul sindicalistilor din DGFP Bihor. La actiunea de protest din 9 octombrie, conform liderului sindical, au participat la nivel national 89.300 de membri de sindicat, din care administratie locala - primarii, consilii judetene, prefecturi - 32.400 de persoane, centre de asistenta sociala (protectia copilului) - 15.885, unitati subordonate consiliilor judetene, primariilor - 3.800, adica, un total de 52.085 de functionari publici. Totodata, din administratia centrala s-au aflat in greva de avertisment case de pensii - 6.800 de persoane, vami - 2.400 de persoane, directii de munca 3.200, agentii pentru ocuparea fortei de munca - 2.560, finante - 15.300, trezorerii - 3.800, inspectorate teritoriale de munca - 2.400, garda de mediu - 500, protectia consumatorului - 255, adica, un total de 37.215 angajati.
Pentru declansarea grevei generale, cele 341 de sindicate membre ale Aliantei SED LEX care compun cele patru federatii sindicale (Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Statisticienilor din Romania, Federatia Nationala a Muncii si Protectiei Sociale), precum si cele cinci sindicate nationale (Sindicatul National al Functionarilor Publici din Inspectia Muncii, Sindicatul National Vamal Unirea, Sindicatul National al Garzii de Mediu, Sindicatul National al Functionarilor din Protectia Consumatorilor, Sindicatul National al Functionarilor din Garda Financiara Legis) au strans 132.560 de semnaturi din toate domeniile administratiei publice.