Autoritatile romane au propus Comisiei Europene exceptarea de la plata accizelor a unei cantitati de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, pentru gospodariile individuale.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor ca, in baza legislatiei europene, sa modifice Codul Fiscal pentru a permite reducerea accizei la tuica si palinca produse din fructe.
Potrivit MADR, Ministerul Economiei si Finantelor a solicitat obtinerea unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene. In acest sens, a fost transmisa Comisarului european pentru taxe si uniune vamala o scrisoare comuna semnata de ministrul MADR si ministrul MEF, prin care se prezinta situatia actuala de accizare din Romania si se propune aplicarea unui regim de accizare diferentiat pentru fiecare detinator de materie prima (fructe) care se prelucreaza in micile distilerii. Astfel, pentru cei care realizeaza o productie anuala cuprinsa intre 1 si 5 hectolitri, se propune o acciza de 25% din acciza standard, iar pentru cei care realizeaza o productie anuala intre cinci si 10 hectolitri, o acciza de 50% din acciza-standard. Imediat ce Comisia Europeana va raspunde acestei solicitari, Ministerul Economiei si Finantelor va fi in masura sa promoveze actele normative pentru reducerea accizei, precizeaza MADR. Producatorii de palinca din nord-vestul tarii vor organiza, azi, proteste in fata prefecturilor judetelor Bihor, Cluj, Maramures, Salaj si Satu Mare. Bistrita-Nasaud este singurul din regiune unde nu se va organiza un miting din cauza ca producatorii de palinca inca nu au reusit sa se organizeze. Producatorii au solicitat Ministerului Finantelor plata unei accize de 1,35 lei/litru, de 10 ori mai mica decat acciza din prezent.
Liviu Andrica, consilier al prefectului de Bihor, ne-a declarat ieri ca pana la ora 14:30 nu s-a primit nicio cerere de miting sau protest din partea palincarilor bihoreni. "Nici de la jandarmi nu am primit nimic inca", a conchis el.
Chiar daca printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului s-a decis scoaterea palincii din categoria bauturilor spirtoase si includerea in categoria bauturilor traditionale din fructe acest lucru nu a fost urmat si de stabilirea conditiilor tehnice privind aplicarea accizelor, accizarea facandu-se dupa vechea incadrare. Potrivit normelor europene, dupa 50 de litri de tuica produsi, trebuie sa se plateasca 12 lei/litru, suma care, practic, face imposibila continuarea productiei si a activitatii in sine.