Numarul judetelor afectate de inundatii a scazut la 5, iar cel al localitatilor ce au avut de suferit de pe urma viiturilor a ajuns la 137, a anuntat, luni, secretarul de stat in MIRA, Victor Paul Dobre, potrivit caruia situatia ramane sub monitorizare. In timp ce numarul deceselor in randul persoanelor afectate de viituri este de 5, numarul persoanelor evacuate a scazut la 11.720. Numarul locuintelor distruse a ajuns la 73, numarul locuintelor afectate a scazut la 2196, iar cel al gospodariilor inundate a scazut la 6854. De asemenea, apa din 6.060 de fantani a fost contaminata de viituri. In ceea ce priveste infrastructura rutiera, 973 de km de drumuri judetene au fost afectate din cauza inundatiilor, iar 1044 de poduri si podete sunt impracticabile. Mai mult, 45 de diguri si aparari de mal au fost afectate de apele revarsate. 21.468 hectare de teren agricol sunt sub ape, iar 2383 de hectare de pasuni si fanete sunt inundate. 18 localitati din 200 afectate sunt in continuare fara curent electric. Judetele afectate au fost Suceava, Botosani, Bacau, Iasi, Maramures si Neamt, dar si Bistrita-Nasaud si Vaslui. Imaginile ce ilusteaza dezastrul din Suceava ne-au fost trimise de colegii de la ziarele din acest judet, iar noua nu ne ramane decat sa reinnoim apelul catre persoanele cu dare de mana din judetul Constanta sa sara in ajutorul sinistratilor moldoveni si maramureseni.

"In cursul ultimelor 24 de ore, am actionat cu 4466 de oameni, din care 2700 efective MIRA si circa 200 de la MAp si am utilizat 563 de mijloace tehnice. Am distribuit si vom distribui si in cursul acestei dimineti 194.000 de litri de apa minerala. E vorba de judetele Botosani, Iasi si Suceava. 16.000 kg de zahar, 11.500 litri ulei, 29.700 kg conserve carne, 20.700 conserve de pate, 50.000 de paini, 6550 paturi, circa 30 tone motorina", a declarat luni Victor Paul Dobre. Situatia e in continuare sub monitorizare, supraveghere si in interventie pe Siret, cu precadere la Rachiteni, la iesirea din judetul Iasi, in judetul Neamt (zona Roman) si in judetul Bacau (in apropierea zonelor de retentie de la Dagesti). In cursul noptii de duminica spre luni s-a inregistrat o viitura la Pascani, unde nu a fost afectata localitatea. Se actioneaza in continuare la Botosani, la Radauti Prut, la Suceava, si de asemenea in zonele din Iasi si Neamt, unde se iau in continuare masuri pe raul Siret.

Cod rosu in 4 judete

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea de cod rosu, pentru intervalul luni, ora 14.00 - marti, ora 16.00, pentru cursul mijlociu al Siretului (sectorul aval Lespezi -Dragesti) si pentru Prut (sector amonte Stanca Costesti), aferente judetelor Botosani, Neamt, Iasi si Bacau. Fenomenele vizate de INHGA se refera la extinderea viiturilor formate anterior, cu situarea nivelurilor peste cotele de atentie, inundatie si de pericol. Totodata, se retrage codul rosu si se instituie cod portocaliu pe cursul superior al Siretului (sectorul Zvoristea - Lespezi), aferent judetelor Suceava, Botosani si Iasi. Hidrologia a mai transmis ca se instituie cod galben pentru raul Siret pe sectorul aval Galbeni - Adjudul Vechi si pe raul Prut, sector aval Stanca Costesti - Prisacani, aferente judetelor Bacau, Vrancea, Botosani, Iasi si Vaslui. De asemenea, luni s-a ridicat starea de avertizare hidrologica de pe celelalte bazine hidrografice din judetele afectate.

Cinci morti in Maramures

Din pacate, inundatiile au facut si 5 victime, in judetul Maramures. Un barbat de 60 de ani, din Borsa, a murit dupa ce a fost surprins de viitura in timp ce se indrepta spre casa, iar alte trei persoane, o femeie de 30 de ani, impreuna cu copilul ei de 8 ani, si un tanar de 24 de ani au murit in zona Vaser dupa ce casa de lemn in care se aflau s-a prabusit peste ei in urma unei alunecari de teren. Tot in zona Vaser a fost gasit luni si cadavrul unui adolescent in varsta de 14 ani, smuls de viitura sambata, din bratele tatalui sau. Cadavrul baiatului a fost gasit la 26 de km de locul incidentului. Numarul victimelor inundatiilor din judetul Maramures a ajuns astfel la cinci persoane.

Basescu, in zonele calamitate

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ajuns duminica seara la Baia Borsa, unde inundatiile au creat mari pagube, si a dat asigurari ca Executivul va acorda fonduri pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de ape si pentru despagubirea oamenilor. "Am convingerea ca Guvernul va acorda toata atentia pentru refacerea infrastructurii rutiere si pentru despagubirea oamenilor si ca va aloca resursele financiare necesare", a spus Traian Basescu. Acesta s-a aratat impresionat de ce a vazut la fata locului, mai ales ca din elicopter efectele dezastrelor nu pareau atat de mari. Seful statului a declarat, insa, ca situatia din Suceava este mult mai grava decat cea din Maramures. "Maramuresul este superb vazut de sus, mai putin partea inundata. In Suceava e, insa, mult mai rau in urma inundatiilor", a mai spus Traian Basescu. Sambata, presedintele Traian Basescu a fost in nordul Moldovei, in zonele afectate de inundatii.

Poluare cu efecte internationale

Presedintele a stat de vorba cu sinistratii si le-a promis ca vor fi ajutati la reconstructia caselor. La Baia Borsa (Maramures), unde exista pericolul unei poluari din cauza inundarii a doua iazuri de decantare pline cu steril si metale, s-a deplasat duminica si secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga. Pericolul poluarii a fost evitat, dupa ce s-au luat masuri de evacuare a apei din iaz. Autoritatile de mediu impreuna cu autoritatile locale si judetene din Maramures erau in alerta, sambata seara, din cauza riscului crescut de poluare la Baia Borsa, dupa ce ploile au deversat steril din iazul de decantare Colbu 2 in iazul Colbu 1. Iazurile de decantare din Baia Borsa au fost vizitate duminica si de presedintele Basescu. Acesta a promis ca ministrul Mediului, Attila Korodi, va fi trimis la fata locului pentru a se ocupa personal de rezolvarea problemei, deoarece o posibila poluare ar putea avea efecte nationale, dar si internationale, tinand cont de faptul ca sterilul ar putea ajunge in Tisa si de acolo in Ucraina.

Trenuri anulate

Toate trenurile personale, patru trenuri accelerat si doua rapid au fost anulate in nordul si vestul tarii, in zonele afectate din cauza precipitatiilor abundente din ultimele zile. In nordul tarii, sectiile de circulatie inchise pe Sucursala Regionala CF Iasi sunt Darmanesti - Dornisoara, intre statiile Darmanesti - Cacica (terasament spalat, prisma colmatata), la Vama - Moldovita, intre statiile Vama-Moldovita (terasament inundat). Compania anunta ca pe Sucursala Regionala CF Cluj sunt afectate sectia Sarmasag - Zalau, intre statiile Sarmasag - Borla pod inundat) si Salva - Sighetul Marmatiei.