*Prea ieftine pentru a mai ramane loc de calitate

Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) a declarat ca peste 90% dintre marfurile falsificate care intra pe piata autohtona provin din China. De asemenea, cele 27 de state-membre au primit avertismente in legatura cu detectarea unor marfuri chinezesti periculoase pentru consumatori. Incaltaminte si cosmetice contrafacute, in valoare de peste un milion de euro, au fost descoperite in portul Constanta. La fel si vamesii, politistii de frontiera si cei de la Politia Transporturi au gasit, in nenumarate randuri, astfel de produse.
ARCC a comunicat ca, odata ce un produs vine din China contrafacut, daca are identitate falsa, nimeni nu poate sa ofere nicio garantie. E pura loterie. Produsul respectiv poate sa reprezinte un risc pentru populatie. Un produs cu identitate falsa vine de nicaieri. In momentul in care i se atribuie o alta identitate, nu exista niciun control asupra lui. La preturile cu care se vand, totul se rasfrange in calitate. Sunt atat de ieftine, incat ne vine greu sa credem ca mai exista loc pentru o minima calitate la aceste produse.
Ilie Olari, sef divizie la Garda Financiara Bihor, ne-a declarat ca anul acesta comisarii bihoreni au efectuat mai multe controale in magazinele chinezesti din Oradea si din Bihor, unde au gasit nereguli la documentele de provenienta ale produselor comercializate. A fost confiscata marfa si au fost aplicate amenzi. "Imediat ce confiscam produse de la o firma, chinezii infiinteaza alta si deschid un nou magazin. Daca, pana acum trei ani, piata oradeana a fost pazita de invazia produselor chinezesti, acum e plin orasul", a precizat reprezentantul GF Bihor. Cine da o raita prin Oradea vede ca cel putin patru magazine chinezesti sunt deschise in fiecare cartier. Firme ca SC Point Solution, ISA SRL, Ling Ling SRL, Ling Yong etc. au impanzit orasul si baga in faliment societatile care isi permit sa vanda produse mai scumpe sau de calitate.
"Este o evaziune fiscala pe fata acceptata la un nivel mai inalt. Este o intelegere, din cate stiu eu, intre Europa, America si China, in detrimentul nostru, al celor care vrem calitate", ne-a declarat unul dintre patronii autohtoni care sufera din pricina "invaziei chinezariilor".
Codul vamal al Uniunii Europene pare sa ingroape industria textila din Romania, prin faptul ca, intre China si Uniune, exista un acord de liber-schimb, chiar pe partea textila, domeniu in care producatorii autohtoni au fost siliti in ultimii ani sa faca fata unei concurente neloiale de multe ori cu complicitatea statului. Producatorii locali sustin ca statul roman a fost partas la un caz grav de evaziune fiscala, prin intermediul produselor textile din China, tolerandu-l. Aveau, ca exemplu, impus un plafon, sa zicem de un miliard de lei, dar ei introduc in Romania marfa cu o valoare de zece ori mai mare, adica de 10 miliarde de lei. Puneau o geaca la un pret de 1 euro la valoarea in vama, la ciorapi 0,3 centi si asa baga marfa in Romania de o valoare foarte mare, dar valoarea in vama ramane. Si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a initiat controale si verificari la aceste magazine chinezesti, aplicand amenzi la unele dintre ele. De asemenea, Autoritatea a anuntat ca va verifica o serie de haine importate din China, presupuse a fi vopsite cu substante cancerigene (formaldehida), dupa ce in Noua Zeelanda s-ar fi descoperit astfel de produse.