Romanii consuma foarte putina miere, comparativ cu cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, in tara noastra se consuma 100 de grame de miere pe an pe cap de locuitor, in timp ce un german consuma doua kilograme de miere pe an. Victor Mates, directorul Apis Prod, sustine ca din cauza cererii reduse, aproape 70% din productia de miere realizata in 2006 a fost exportata. "S-au exportat 7.700 tone de miere din cele aproape 12.000 de tone realizate anul trecut. Nu numai prin consumul redus de miere se particularizeaza piata din Romania, dar si prin modul in care se realizeaza apicultura", a afirmat Victor Mates. Un apicultor detine, in medie, 25 de stupi, in timp ce marii producatori pot avea si 300 de stupi. In unele tari precum Franta, micii producatori detin circa 400 de stupi, in timp ce la nivelul marilor producatori s-a implementat deja apicultura informatizata.O explicatie pentru consumul redus de miere din Romania ar putea fi nivelul ridicat al taxelor vamale practicat pentru importul acestui produs. Taxele vamale pentru importul de miere au fost in 2006 de 160%. Importul de miere ar putea insa intra pe un trend ascendent odata cu eliminarea taxelor vamale.