In conformitate cu noile atributii ale autoritatii vamale stabilite prin Hotarirea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor si avand in vedere Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr. 487/2007 privind aprobarea masurilor tranzitorii ale etapelor si termenelor de realizare a transferului competentelor si atributiilor privind administrarea accizei catre ANV, transferul competentelor s-a realizat si s-a incheiat in etape.
ANV a preluat supravegherea permanenta a antrepozitelor fiscale de productie alcool etilic nedenaturat si distilate; gestionarea documentului administrativ de insotire, utilizat la deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv; activitatea de verificare, investigatii si control in vederea certificarii indeplinirii conditiilor de autorizare pentru operatorii economici, asa cum sunt acestea stabilite in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; inspectia fiscala in domeniul accizelor.
In vederea unei supravegheri eficiente si in timp real a miscarii produselor accizabile in regim suspensiv, Comisia Europeana, impreuna cu statele-membre, a decis dezvoltarea in etape, pana la 1 ianuarie 2010, a unui sistem informatizat de urmarire si control al acestor miscari, atat la nivel national, cat si intracomunitar, denumit in continuare EMCS. ANV participa, in prezent, in calitate de viitor utilizator, potrivit competentelor, alaturi de celelalte structuri din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la dezvoltarea si implementarea proiectului PHARE 2005/017-553.03.01.03.02 vizand ,,Realizarea si implementarea structurilor IT privind cooperarea administrativa cu alte state-membre (SEED si EMCS faza 2)", proiect gestionat de Ministerul Economiei si Finantelor. EMCS (Excise Movement Control System) va permite monitorizarea electronica in timp real a livrarilor de produse accizabile in regim suspensiv.
Proiectul EMCS, la care se vor lega un numar important de producatori, comercianti si importatori de produse accizabile (de exemplu: alcool, tutun, produse energetice), pentru care plata accizelor de valori foarte mari este suspendata, este realizat in etape, fiind necesare o serie de reglementari privind specificatiile de ordin procedural si tehnic, modificari legislative, dezvoltare de software, stabilirea unei retele comune de comunicatii securizate, precum si campanii de informare a operatorilor economici care vor utiliza acest sistem.
Scopul proiectului consta in: crearea unui Sistem de Control al Miscarii Produselor Accizabile modern, pus la dispozitia operatorilor cu produse supuse accizelor armonizate (antrepozitarilor fiscali, operatorilor inregistrati si neinregistrati, utilizatorilor finali, importatorilor autorizati, reprezentantilor fiscali) si, nu in ultimul rand, autoritatii vamale/fiscale; imbunatatirea abilitatii si capacitatii ANV de a supraveghea si a controla comertul cu produse accizabile atat la nivel national, cat si comunitar; cresterea veniturilor provenind din sectorul accize si diminuarea fraudei din domeniul comertului cu produse accizabile; indeplinirea obligatiilor Romaniei in calitate de stat-membru al Uniunii Europene fata de DG TAXUD, in ceea ce priveste implementarea sistemului EMCS faza 2.