Conducerile Ministerului Economiei si Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala i-au convocat, sambata, la sediul ministerului, pe toti sefii directiilor generale teritoriale, directiilor regionale vamale si sectiilor garzii financiare, pentru ca acestia sa dea socoteala pentru rezultatele slabe la incasarile bugetare. Sedinta-fulger s-a soldat cu demisii pe masa ale unor sefi de directii si de sectii GF. Reprezentantii institutiilor mentionate mai sus, care functioneaza in Bihor, au scapat de sanctiunile sefilor suparati de la Bucuresti, Fiscul bihorean situandu-se pe locul cinci pe tara la incasari.
Potrivit datelor statistice, nivelul incasarilor este cel mai scazut din ultimii 10 ani, fiind incasate circa 63- 64% din planul de incasari stabilit la inceputul anului trecut. Motivele unei astfel de situatii grave sunt multiple, scandalul pornind de la administratiile locale, in special de la unii primari sustinuti de partidele politice. Acestia s-au trezit la finele anului trecut ca nu le mai intra banii in bugete de la MEF, desi ei aveau si au contracte de investitii in derulare. Cu alte cuvinte, cheltuielile au fost mari. Bazandu-se pe banii bugetari, acestia au demarat tot felul de proiecte pe care nu au reusit sa le plateasca in totalitate, pasuindu-i pe partenerii de lucrari pana luna aceasta sau pentru februarie, in speranta ca vor primi banii. La presiunea primarilor, secretarii de stat din cadrul MEF au realizat o situatie a incasarilor si au ramas inlemniti cand au vazut nivelul scazut cu care s-a procopsit bugetul consolidat al statului. Asa s-a ajuns la sedinta-fulger de sambata de la minister.
Circa 15-20% dintre contribuabili au dat faliment si au iesit din masa impozabila
Un alt motiv invocat de seful ANAF, Daniel Chitoiu, a fost ca perioada de repaus generata de sarbatorile Craciunului a fost prea mare, impiedicand agentii economici sa vina sa-si plateasca la timp contributiile. Este cunoscut faptul ca acestia vin, de obicei, in ultimele zile lucratoare ale anului. Un alt motiv pentru nerealizarea planului la incasari a fost faptul ca masa impozabila, adica contribuabilii, si-a redus numarul ca entitati active, circa 15-20% intrand in faliment. Unele judete, putine la numar fata de alti ani, au raportat incasari de peste 100% sau chiar 110%, Bihorul avand realizae circa 86-87%, anul fiscal incheindu-se numai pe 31 ianuarie anul acesta. Prin urmare incasarile vor putea depasi 90%. In multe judete insa, au fost incasari de numai 50%, de aceea conducerea ANAF a cerut demisia sefilor de institutii. Un alt motiv pentru care bugetul este mai sarac este nivelul scazut al sechestrelor si al vanzarilor de active apartinatoare societatilor datoare la buget, actiune din care judetele fruntase si-au ridicat nivelul incasarilor. Alte motive ar fi lipsa de profesionalism al unor functionari si cresterea numarului de acte de evaziune fiscala din comertul intra-comunitar. Cert este ca bugetul de stat e in pericol, nevoile societatii romanesti sunt mereu crescande si, in cazul in care nu se realizeaza planul, politicile financiare ale Executivului vor fi inoperabile, autoritatile locale nu-si vor putea primii banii contractati si asa mai departe.