La restaurantul Select din statiunea Mamaia a avut loc ieri deschiderea oficiala a Targului pentru IMM-uri editia regionala Constanta, organizat de Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale prin Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Constanta. La manifestare au fost prezenti Joszef Csaka, secretar de stat in cadrul MIMMCPF, prefectul Danut Culetu, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, Ion Danut Juganaru, vicepresedintele aceleiasi institutii camerale, Dumitru Nancu, directorul OTIMMC si Cristian Vanghele, inspector financiar bancar in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) Reprezentanta Constanta, alaturi de numerosi reprezentanti ai expozantilor.

Dupa taierea panglicii inaugurale au debutat dezbaterile seminarului referitor la prezentarea Programului Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice". Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului in teritoriu a tinut sa sublinieze importanta unor astfel de manifestari, avand in vedere faptul ca 98-99% dintre firmele din Romania sunt IMM-uri care au nevoie de finantare. La randul sau, Mihai Daraban a evidentiat bunele relatii de colaborare intre Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale si CCINA, tinand cont si de faptul ca Silaghi este presedintele unei camere de comert teritoriale din Romania. De asemenea, Csaka a transmis asistentei mesajul ministrului Silaghi care din motive obiective nu a putut fi prezent la festivitatea de deschidere a editiei regionale Constanta a TIMM 2007. La aceasta editie a TIMM participa 17 firme de consultanta din Regiunea Sud-Est si din Bucuresti, firme care pot oferi asistenta specializata pentru elaborarea proiectelor firmelor in vederea accesarii fondurilor strucuturale europene, a aratat Dumitru Nancu.

Garantii si consultanta oferite intreprinzatorilor de FNGCIMM

Tinand cont ca intreprinzatorii mici si mijlocii sunt interesati si de obtinerea unor credite de la institutiile bancare din Romania, dintre care unele sunt prezente si la targ, deosebit de importanta este oferta FNGCIMM Reprezentanta Constanta care este prezenta la TIMM cu un stand propriu. "FNGCIMM a stabilit ca o regula in promovarea produselor fondului participarea si la a doua editie a TIMM. FNGCIMM vine cu o oferta foarte bogata in intampingerea dorintei agentilor economici de a putea avea acces la facilitatile de creditare ale institutiilor financiar-bancare. Produsele noastre se refera la suplinirea lipsei de garantii de care au nevoie agentii economici pentru a avea acces la credite. Aceste garantii oferite de FNGCIMM constituie cele mai sigure si eligibile garantii existente pe piata financiar-bancara. Ca un revers, trebuie mentionat ca si comisioanele percepute de FNGCIMM sunt motivante, fiind cuprinse intre 1,5 si 2% din valoarea garantiei acordate", a declarat pentru "Replica" Cristian Vanghele. Totodata, oficialul FNGCIMM Reprezentanta Constanta a subliniat ca institutia pe care o reprezinta sprijina activitatea IMM-urilor in derularea afacerilor proprii, prin acordarea de scrisori de garantie, idiferent de domeniul de activitate al agentilor economici care se adreseaza Fondului si de valoarea finantarii solicitate. In mod concret, FNGCIMM garanteaza pana la 80% din valoarea finantarii acordate unei firme, a adaugat Vanghele. Chiar si in domeniul fondurilor strucuturale, FNGCIMM poate sa intervina in favoarea agentilor economici, atat prin consultanta gratuita pe care o acorda clientilor sai (nu numai in acest domeniu), cat si atunci cand beneficiarul este interesat sa obtina un credit bancar pentru a acoperi cele 15 procente din valoarea unei investitii finantate in proportie de 60% de fondurile strucuturale europene si de 25% de catre o banca. In acest sens, FNGCIMM a incheiat protocoale cu majoritatea bancilor si poate acorda si consultanta pentru intocmirea dosarelor pentru accesul la fondurile structurale europene, a aratat Cristian Vanghele.