Erste Bank nu va reusi sa cumpere mai mult de 3,5-4% din pachetul de 8% detinut de salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR), este de parere Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania, citat de NewsIn. In plus, Fercala sustine ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) ar putea face o contraoferta pentru a cumpara actiunile salariatilor BCR care nu si-au vandut participatiile in cadrul ofertei lansate de Erste Bank. Fercala a precizat insa ca pretul pentru actiunile salariatilor BCR va fi anuntat numai dupa inchiderea ofertei lansate de Erste Bank. Oferta bancii austriece, care s-a derulat de la inceputul aceste luni, expira astazi. Prin aceasta, salariatii bancii romanesti puteau opta pentru cei 6,5 euro pe actiune sau pentru o actiune Erste in schimbul a sase actiuni BCR.
Reprezentantii SIF-urilor se contrazic insa in ceea ce priveste posibilitatea acestora de a cumpara actiuni BCR peste cota actuala de detinere de 5%. Astfel, in timp ce Fercala arata ca SIF-urile pot cumpara actiuni la BCR indiferent de cota pe care o detin acum, administratorul SIF Muntenia, Pavel Szel, sustine ca acest demers este ilegal, intrucat contravine prevederilor Regulamentului 15 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Reamintim ca banca austriaca a finalizat achizitia a 61,9% din BCR in octombrie 2006. Aproximativ 30% dintre actiuni sunt detinute de cele cinci SIF-uri, iar restul de 8%, de angajati. (M.H.)