Olga Simionescu
4 aprilie la 10:18
Episodul 9 din Jurnalul meu de #pandemie, fiindca imi pasa.

Cifrele lui Nature (of course!), la #2Aprilie, sunt:
- Un milion de oameni infectati, peste 51 000 decese, 209 000 vindecati, 181 de tari afectate.
Numarul de cazuri este evident mai mare, nu fiecare tara are putere de testare. Cu cat se testeaza mai mult, cu atat se descopera mai multe cazuri.
- Interventia non-farmaceutica (inchidere scolilor, distantarea sociala,) a redus considerabil diseminarea virusului. #Germania si #Austria deja vorbesc despre relaxarea masurilor, in termeni prudenti. Incuierea oamenilor in casa a stat la baza aducerii lui Ro la un nivel sub 1.
Indicele #Ro este un parametru care se numeste numar de reproducere eficienta a virusului” si inseamna numarul de cazuri in medie pe care o persoana infectata il poate determina atunci cand este contagioasa. Daca Ro este mai mare de 1, infectia urca. Daca Ro este sub 1, rata de infectii scade si pandemia este sub control. Ro tine insa si de apararea imunitara a gazdei si de puterea de virulenta a gazdei.
- Cand omul sta in casa, puterea virusului scade, devine fragil si vulnerabil (cele cu #ARN sunt instabile).
- #China a contat pentru 80% din cazuri atunci cand nu vorbeam inca despre o pandemie ( definita de 100 000 de noi cazuri aparute). Astazi #SUA au cele mai multe cazuri (peste 273 000). 80% dintre pacientii lor aflati la ATI au o afectiune cronica preexistenta (cardiaca sau diabet).
- Raportarea corecta a ratelor de mortalitate tine mult de capacitatea de testare. Ne trebuie numarul corect de imbolnaviri (testare extensiva) si numarul de decedati (atribuibili #COVID-19). Multe tari nu au o capacitate mare de testare si raporteaza corect doar numarul deceselor, ca urmare exista o intarziere a efectului masurilor economice.
- 3,5 milioane de teste rapide sunt asteptate in cateva zile in #UK. Oamenii vor fi intepati in deget si din picatura de sange li se vede trecutul infectiei. Daca au anticorpi, infectia a fost. Exista un risc de raportare a infectiilor fals pozitive, dar pentru studii epidemiologice viitoare este important sa fie testati cat mai multi oameni.
-#PCR testeaza prezentul infectiei, adica cine are infectie acum.
- Sunt sigura ca #Romania nu va ajunge ca Italia (si nu ma refer aici la Costiera amalfitana sau la Sfantul Francesco de Assisi). Primele simptome au aparut la ei in Lombardia in 20 februarie si imprastierea din ianuarie a ramas nedetectata. Spre deosebire de ei, romanii au luat masuri precoce si nu au facut greselile lor (exceptie #Suceava). Nu as accentua pe treaba cu populatia imbatranita, caci Germania si Israel sunt o contradovada in topic.
- Gesturi nobile au facut:
1. #OlimpiaEnache si #FaddyChreih de la Regina Maria, prin donatia de echipamente la Spitalul Colentina. Este greu in vremea noastra economica sa dai din putinul tau si la altul.
2. Doctorul #NeluTataru a avut curajul sa preia un job suicidar si lupta in focar in #Suceava, #Arad si #Tandarei. Il felicit acum pentru milionul de doze de hidroxiclorochina, munitie pretioasa de razboi. Ii vad seara cearcanele tot mai adanci, cand gaseste inca resurse sa comunice corect . Apreciez ca nu loveste in doctori, caci el este un HALAT ALB CHIRURGICAL.
Oamenilor de mai sus le daruiesc astazi cateva frunzulite care au iesit timide din maslinul care mi se uscase de 3 luni. Nu l-am scos din ghiveci, desi mi se spunea ca e batran si uscat. I-am luat sursa separata de caldura si am vorbit cu el in fiecare zi.
Exista viata dupa moarte.
Nihil sine Deo!