Constiinta unui liberal de stanga: Globalizare, pandemie, razboi hibrid. (Autor: Gheorghe Constantin)
Refuz sa cred ca cineva este atat de nebun incat sa declanseze un razboi hibrid impotriva Chinei, folosind o arma biologica! Asta in condițiile in care adversarii, chinezii, nu sunt chiar in Epoca de Piatra! Si pot retalia cu asupra de masura.
Cred mai degraba ca am ajuns la un punct in care ne scapa ceva din mecanismul in care apar mutatiile in acest tip de virusi. Iar acest ceva sa nu duca, pana la urma, la manipularea lor. De atunci incolo apar problemele. Incercand sa rezolve criza, oamenii sa nu dea peste o arma simplu de obtinut, simplu de folosit, care sa coste nimic, raportat la costurile cu inarmare ale marilor puteri.
Sigur este un lucru; razboi hibrid sau nu, cea mai importanta victima a coronavirusului va fi globalizarea. De asta nu ma indoiesc. Ca si in cazul Colectiv, cei interesati vor folosi un accident pentru o schimbare radicala de regim, termen generic, deci la noi Colectiv a insemnat, practic, moartea democratiei. Putem discuta, dar nu asta este tema acum.
De fapt, pentru Occident revenirea la protectionism este vitala. Cand spun Occident ma refer la Europa si la SUA. Nici UE, nici SUA nu pot face fata Chinei. Sa uitam de PIB pe cap de vaca furajata si alte balarii. Este vorba despre batalia pentru viitor, intr-o economie si societate intensiv intelectuale. Or Occidentul, cu toate Universitatile sale faimoase, nu rezista concurentei chineze. Nu pare, dar asa este. Chinezii au, pe langa o baza productiva uriasa, care poate face orice, un sector de cercetare inimaginabil in orice tara din Occident. Fara el saltul facut in trei decenii nu ar fi putut avea loc. Au furat? Sigur ca da! Dar daca nu aveau oameni care sa valorifice furtul de proprietate intelectuala, el era simpla hartie de sters la cur! Acumularea cantitativa a facut deja saltul calitativ.
Cum poate fi destabilizata China? Intr-un singur fel: taindu-i accesul la piete. Schimband regulile globalizarii. Adica revenind la protectionism. Doar ca asta este o arma greu de folosit de Occident. Pentru ca si-a pierdut mare parte din aparatul productiv, transferat in China, o parte in Europa de Est, si prin alte tari din Asia-Pacific, gen Vietnam sau Indonezia. India iese din discutie, din motive care iarasi merita discutate, dar nu acum.
Este un razboi pe care, de fapt, nu-l poate castiga nimeni. Nu schimbi peste noapte ce i construit de milenii. In fond, deschizator de drumuri in materie de ”globalizare” a fost Imperiul Roman. Si de atunci ne tot globalizam, mai mult sau mai putin pasnic. Si pana la urma chiar si cei care pierd in procesul asta castiga. Putin, descurajant de putin, dar castiga. China este insa exceptia. Putea fi o perdanta. Si este o castigatoare.Asa ceva e greu de admis. Dar pana la urma va trebui sa se revina la ratiune. Si daca regulile globalizarii trebuie rescrise, ele trebuie rescrise de toti actorii procesului. Si nu cu virusi fabricati prin cele laboratoare pot fi rescrise.