Expozitia temporara de reptile vii, de la Antipa, se intituleaza: Vino sa vezi cum joaca natura snake. Prin aceasta expozitie, organizatorii incearca sa raspunda la intrebarea pe care probabil multi dintre noi ne-am adresat-o: cum ar arata o lume fara serpi?
Expozitia de reptile vii este o buna modalitate de a cunoaste diversitatea acestor animale uimitoare si de a vedea unele dintre cele mai fascinante specii de serpi de pe glob.
Ca orice alte organisme vii de pe planeta, serpii au un rol important in mediul natural, consumand o varietate de animale, cu predilectie rozatoare. Daca natura ar inceta sa joace snake, probabil ca lumea ar fi dominata de rozatoare iar echilibrul fragil al naturii ar fi distrus.
Imbinand informatia stiintifica si dorinta de a explora cu jocul, expozitia pune la dispozitia vizitatorilor o zona interactiva, in care cei curiosi pot, printr-un exercitiu de imaginatie, sa vada prin ochii sarpelui sau sa simta asa cum simte el. Copiii vor avea ocazia sa invete o lectie de biologie aplicata: serpii din atlasele zoologice sunt aici vii, pot fi observati in mediul lor natural iar astfel curiozitatile si informatiile despre fiecare specie in parte pot fi mai usor asimilate.
Taipanul australian, vipera uriasa africana, anaconda sau cobra egipteana sunt doar cativa dintre oaspetii de seama ai expozitiei, gazduiti in conditii de siguranta la muzeu. Expozitia le ofera vizitatorilor o fascinanta incursiune in lumea acestor misterioase vietuitoare si le pune la dispozitie informatii despre obiceiurile lor, despre cum se adapteaza ele la mediul inconjurator si rolul pe care il joaca in ecosistem.
Veninul reprezinta doar un instrument de supravietuire. Multe reptile se folosesc de diverse substante chimice ca mijloc de comunicare sau chiar de camuflaj. O alta informatie menita sa atenueze teama de serpi este aceea ca, din totalul speciilor de serpi, doar 250-300 de specii au muscatura realmente mortala pentru om.
Expozitia poate fi vizitata de marti pana vineri intre orele 10:00 - 18:00 (ultimul vizitator intra la ora 17:00) iar sambata si duminica intre 10:00 - 19:00 (ultimul vizitator intra la ora 18:00).
Preturile biletelor sunt: 10 lei pentru copil/student/pensionar si 15 lei/adult. Copiii cu varste mai mici de 3 ani au gratuitate.