Postul Pastelui este considerat cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.
Pastele ortodox va fi sarbatorit de credinciosi pe 19 aprilie. Postul Catolic incepe pe 24 februarie, iar Pastele Catolic este sarbatorit pe 12 aprilie. Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.
Pe toata perioada Postului Pastelui, incepand de luni, 2 martie si pana pe 18 aprilie, nu se fac nunti si botezuri. In afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunti in zilele Praznicelor imparatesti si nici in ajunul acestora, in saptamana lasatului sec de carne (3 - 9 martie), in Saptamana Luminata (29 aprilie - 5 mai).
In Postul Pastelui nu se canta si nu se danseaza. Potrivit randuielilor bisericeati, aceasta perioada de post aminteste de suferintele lui Hristos pe cruce. Astfel in aceasta perioada pentrecerile sunt considerate nepotrivite. Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.