KFETLE: Ce sa mananci seara ca sa dormi mai bine? Recomandarile nutritionistului
Somnul de calitate este extrem de important pentru starea noastra generala de sanatate, deoarece reduce riscul aparitiei anumitor boli cronice, stimuleaza sistemul imunitar si mentine creierul si digestia sanatoase.
In general, sunt recomandate cam 7-9 ore de somn neintrerupt pe noapte, dar, in zilele noastre sunt multi oameni care se confrunta cu insomnii si alte probleme legate de somn. Exista multe strategii pentru un somn bun, inclusiv aceea de a face anumite modificari in dieta de zi cu zi. Asta deoarece exista alimente cu proprietati ce favorizeaza somnul!
- Alimentele pe care le consumam si substantele nutritive pe care acestea le contin, interfereaza (mai mult sau mai putin) cu productia hormonala si reglarea endocrinei. Din punct de vedere biochimic, s-a demonstrat pe scara larga ca unele molecule nutritive determina secretia mediatorilor care favorizeaza somnul: melatonina si serotonina. De fapt, alimentele pro-hipnice (care ajuta somnul) aduc molecule precursoare si favorizeaza sinteza melatoninei si serotoninei, explica nutritionistul Gianluca Mech.
Ce sa mancam seara pentru a dormi mai bine?
Mai mult decat atat, specialistul in nutritie ne spune si ce anume ar trebui sa mancam atunci cand vrem sa ne rezolvam anumite probleme legate de somn:
- Alimente care contin triptofan, un aminoacid esential ce stimuleaza producerea de melatonina si serotonina. Este continut in lapte si branza, carne si peste, grau integral, oua, leguminoase, alune, alune, migdale, banane, avocado, ananas, spanac;
- Alimente care contin carbohidrati complecsi, macronutrienti polimerici care indeamna pancreasul sa produca insulina, un hormon ce favorizeaza disponibilitatea triptofanului. Carbohidratii complecsi sunt continuti in principal in cereale si derivati, cartofi si castane;
- Alimentele care contin tiamina (vitamina B1, continuta in principal in cereale si leguminoase) si piridoxina (vitamina B6, aproape omniprezenta) drept componente esentiale pentru biosinteza serotoninei.
- Va rugam sa retineti ca carbohidratii simpli au un efect negativ asupra biodisponibilitatii piridoxinei!, ne recomanda Gianluca Mech.
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. El a lansat in trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.