Cum sa te protejezi impotriva frigului si sa te aperi de bolile provocate de frig
Fiecare dintre noi avem sau am avut o bunica. Imi aduc aminte sfaturile bunicii mele, care imi zicea sa ma imbrac gros cand afara e frig, sa imi iau o caciulita pe cap si in picioare sosete mai groase. Bunica zicea ca raceala vine fie de la cap, fie de la picioare. Multe dintre noi ignoram cateva reguli de baza pentru sanatate in sezonul rece. Si, cu timpul, resimtim efectele acestei imprudente, si racim din cauza frigului. Gama bolilor cauzate de frig este variata, de la reumatism, la cistita si alergii, iar astfel de afectiuni se trateaza greu, unele dintre ele niciodata, pentru ca frigul ne slabeste sistemul nostru imunitar. Mai jos, aveti o lista cu efectele frigului: dureri de cap, alergii, nevralgii, guturai, raceala, gripa, viroze, hipertensiune arteriala, cistita, infectii urinare, depresie, reumatism, laringita, sinuzita, amigdalita, otita, hipotermie, degeraturi.

1. Dureri de cap

Iarna, durerile de cap se intensifica. Frigul este cel care influenteaza direct aparitia cefaleei. O banala durere de cap poate ascunde debutul unei viroze, al sinuzitei, al afectiunilor din sfera ORL.

2. Alergii

Iarna, reactia organismului alergic la frig se manifesta prin urticarie, adica mancarimi si roseata la nivelul pielii si, uneori, umflarea buzelor si a pleoapelor, prin rinita, conjunctivita si, in cazuri mai grave, prin astm.

3. Nevralgii

Cu nevralgia si pareza faciala nu e de glumit. Acestea se instaleaza, de obicei, pe o parte a fetei si se manifesta prin dureri de dinti, de maxilar, de urechi. In aceasta categorie, se incadreaza nevralgiile de trigemen sau de nerv facial.

4. Guturai, raceala, gripa, viroze

Acestea sunt aparent inofensive, dar si cel mai des intalnite, odata cu venirea sezonului rece. Copiii si varstnicii sunt cei mai predispusi, insa microbii nu iarta pe nimeni. Virozele sunt la fel de raspandite.

5. Hipertensiune arteriala

Presiunea sanguina are tendinta de a creste in cursul anotimpului friguros. Persoanele care sufera de hipertensiune se confrunta cu o dereglare a valorilor tensiunii, fapt ce duce la ameteli, probleme de vedere, stari de oboseala si dureri de cap.

6. Cistita si infectii urinare

Frigul poate duce si la inflamarea vezicii urinare, uneori chiar si a uretrei, afectiune cunoscuta sub numele de cistita. Boala nu vizeaza doar femeile, asa cum se crede, ci si barbatii, insa la reprezentantele sexului frumos apare mai des.

7. Depresie

Cand e frig, innorat si nu e zapada, multi dintre noi avem stari de tristete si ne simtim lipsiti de vlaga. Semnele depresiei: simti ca-ti piere cheful, incep sa apara insomnii sau dimpotriva, ai nevoie de tot mai mult somn.

8. Reumatism

Este una dintre cele mai grave boli cauzate de frig. Ataca articulatiile si da dureri de oase, iar daca nu e tratata, se accentueaza in timp si poate duce la afectiuni grave ale inimii, la deformatii ale extremitatilor.

9. Laringita, sinuzita, amigdalita, otita

Oricare dintre afectiunile din sfera ORL se manifesta cu precadere in sezonul rece, cand variatiile de temperatura si umezeala sunt des intalnite. Prin urmare, fiti atente la aparitia unor simptome cum ar fi: raguseala, jena in gat, durere la inghitit, tuse uscata, dureri de cap in regiunea fruntii sau a maxilarelor, secretii nazale ciudate, dureri in ureche.

10. Hipotermie, degeraturi

Daca petrecem prea mult timp in frig puternic, in ger, lucrurile se pot complica dramatic. Cand temperatura corpului scade sub 35 grade Celsius, omul se poate confrunta chiar cu riscul de deces!. Acrocianoza este invinetirea, la frig, a varfurilor degetelor, a buzelor si a nasului, cauzata de circulatia periferica proasta. Cel mai des apare la fumatori si la diabetici. Degeraturile sunt acele rani care apar ca urmare a expunerii la frig si, in anumite situatii, pot duce chiar la amputarea partii afectate a corpului.