Ce se intampla doctore: Dr. Horatiu Ioani, neurochirurg - Cum decurge interventia chirurgicala de hernie de disc (Autoare: Madalina Dragoi)

Am aflat de la Dr. Horatiu Ioani, medic primar Neurochirurgie, la Spitalul Clinic Colentina din Capitala, semnele si simptomele herniei de disc ce ne trimit la control medical, dar si detalii despre interventiile chirurgicale.
- CSID: Care sunt semnele si simptomele herniei de disc care ne trimit la control medical?
- Dr. Horatiu Ioani: Majoritatea populatiei are hernie de disc. Aceasta afectiune apare din cauza trecerii timpului. Procesul de degenerare a discului incepe pe la 20 de ani si nu putem face absolut nimic pentru a-l opri. Este ca si cum am vrea sa oprim timpul in loc. Concret, simptomele herniei de disc pentru care trebuie sa ne adresam medicului sunt: durerea de spate asociata cu durerea si/sau amorteala pe mana sau picior, intr-un teritoriu bine definit; dificultati la mobilizarea unui segment de membru (de exemplu, dificultati la mers pe varfuri, calcaie, extensia bratului etc); dureri de spate asociate cu incontinenta urinara sau amorteli in zona genitala.

RMN este investigatia ce poate indica urmatorii pasi in tratament

- CSID: Cand este nevoie de interventie chirurgicala?
- Dr. Horatiu Ioani: Atunci cand un pacient se prezinta cu simptomele de mai sus, se efectueaza un examen RMN de coloana lombara sau cervicala.Daca simptomele descrise de pacient corespund cu nervul comprimat de hernia de disc (pe care il vedem pe RMN), atunci se recomanda interventia chirurgicala. Doar pentru durerea de spate, NU se recomanda excizia herniei de disc. Pe termen lung aceasta duce la dureri mai mari. Pentru durerea de spate severa, sunt alte proceduri care se pot face, dar acestea sunt mai complexe decat o interventie pentru hernia de disc si implica mai multe investigatii.
- CSID: Cum decurge interventia chirurgicala de hernie de disc?
- Dr. Horatiu Ioani: Operatia se face in anestezie generala, care este foarte bine tolerata. Pacientii povestesc ca au visat frumos. Pentru coloana lombara: Se face o incizie de aproximativ 2,5-3 cm, la nivelul unde am identificat hernia pe RMN. Precizia este data de reperaj cu radiografie intraoperatorie. Dupa aceasta, muschii la acest nivel sunt detasati de os (nu se taie, doar se desfac de la nivelul fasciei si apoi se reataseaza). Se face o mica incizie in os si ligamente si apoi se scoate hernia (discul ramane pe loc). Pentru ca precizia interventiei sa fie maxima, la Spitalul Clinic Colentina noi folosim microscop operator si tehnici de microchirurgie. Pentru coloana cervicala: se face o incizie in partea din fata a gatului. Se diseca musculatura gatului si se ajunge la disc care se scoate in totalitate, impreuna cu hernia. In locul lui se pune un implant sintetic. Si aici, la Spitalul Clinic Colentina, noi folosim standard navigatie radiologica si microscop operator.
- CSID: Cat dureaza recuperarea si ce recomandati in aceasta perioada?
- Dr. Horatiu Ioani: Daca indicatia chirurgicala a fost pusa corect si totul a fost executat minim invaziv (fara afectarea structurilor de rezistenta a coloanei), atunci insasi operatia este recuperarea. Asta inseamna ca imediat dupa operatie si trezirea din anestezie (dupa 2-3 ore) pacientul poate face lucruri (mers, mobilizat membre) pe care nu le putea face cu cateva ore inainte.
Ca si recuperare formala, in functie de deficitele si simptomele de dinainte de operatie, pacientul este indrumat catre un centru de kinetoterapie. Eu le recomand pacientilor ca dupa operatie sa mearga pe jos, in plan drept. Gravitatia face minuni pentru coloana.
In ceea ce priveste reluarea activitatii, pentru munca de birou le recomand pacientilor sa se intoarca la serviciu dupa aproximativ o luna, iar pentru munca fizica, dupa aproximativ 3 luni.

Hernia de disc simptomatica se poate trata chirurgical cu succes

- CSID: Hernia de disc se poate vindeca complet?
- Dr. Horatiu Ioani: Hernia de disc se poate vindeca complet in aceeasi masura in care ridurile fetei se pot vindeca complet. Mecanismul de aparitie este acelasi: deshidratarea unor structuri. Insa, hernia de disc simptomatica se poate rezolva chirurgical si poate deveni nesimptomatica si cu riscuri mici de recidiva (aprox 2% pe an).

Dupa operatie, se recomanda inotul, ciclismul

- CSID: Ce stil de viata este recomandat dupa o interventie chirurgicala?
- Dr. Horatiu Ioani: Dupa o interventie eu recomand pacientilor sa evite acele activitati care au declansat simptomele: efortul fizic excesiv, statul excesiv la birou etc. Ca activitati fizice, recomand inotul si ciclismul. Aceste activitati intaresc musculatura paravertebrala, fara sa puna prea multa greutate pe coloana.

(Sursa: csid.ro)