In publicatia online CSID am citit un articol excelent, scris de Dr.Roxana Mustata - medic specialist Radioterapie in cadrul centrului Amethyst - Radiotherapy. Articolul de intituleaza: Radioterapia - cum functioneaza, metode de tratament. Dupa citirea acestui articol am inteles mai bine in ce consta radioterapia, dar mai ales ce avantaje prezinta pentru pacientii din Romania faptul cau au la dispozitie, la Clinica Amethyst, tehnici de radioterapie la standarde mondiale. Reproduc in continuare un fragment din articolul citat, din care am afla cateva detalii prezentate de profesorul Dr. Ion-Christian Chiricuta, despre tratamentul complex oferit de Clinica Amethyst.


Cum se face tratamentul?

Profesorul Dr. Ion-Christian Chiricuta, directorul medical al centrului Amethyst, avand o experienta de peste 30 de ani in oncologie, este un medic atipic, apropait de pacienti si ceea ce este cel mai important, acesta comunica cu pacientii sai in mod real.
- Eu recomand pentru pacientii mei un tratament complex, care implica atat aspectele ce tin de radioterapie, cat si de nutritie, ameliorarea durerii si factori psihologici. Astfel, fiecare caz este nalizat individual de o echipa multidisciplinara, strategia de tratament sfiind decisa in cadrul unei Comisii Oncologice (Tumor Board). Aceasta este una dintre cele mai complexe si inovative abordari in tratarea bolnavilor de cancer ce presupune ca decizia de tratament sa fie una colectiva, integrata si luata in functie de recomandarile specialistilor fiecarui pacient, istoricul sau medical si evolutia starii sale de sanatate, precum si in functie de protocoalele internationale in radioterapie. Practica medicala a dovedit ca astfel, sansele de reusita in tratarea pacientilor oncologici sunt mult mai mari decat in cazul unei abordari clasice. Radioterapia este administrata in sistem ambulatoriu, iar numarul de tratamente de care pacientul are nevoie depinde de mai multi factori ai starii sale si de tipul de cancer de care acesta sufera. Dupa tratament, pacientului i se ofera instructiuni speciale, spre exemplu cu privire la ingrijirea zonei de tratament. Pacientii care fac radioterapie la Amethyst beneficiaza de o sedinta gratuita de psihoterapie cu un psiholog si de o sedinta de consiliere a unui specialist in nutritie. De asemenea, fiecare medic radioetapetut are o asistenta de toxicitate, care se ocupa de fiecare pacient in parte.