BUNA ZIUA IASI: Papagalii si canarii, transmitatori de boli grave la om
Majoritatea celor care cresc pasari de apartament, cum ar fi papagalii si canarii, nu cunosc faptul ca acestia pot transmite boli grave. La aceste pasari, ornitoza este o boala infectioasa, cu o evolutie acuta si chiar supraacuta, transmisibila la om. De exemplu, la papagali, perioada de incubatie a bolii dureaza de la 5 zile pana la cateva saptamani, putandu-se distinge trei forme: supraacuta, acuta si subacuta. Forma acuta este cea mai des intalnita si se caracterizeaza prin febra si indiferenta la ce se petrece in jur. In asemenea conditii, pasarile stau ghemuite, in stare de somnolenta, cu penele zburlite si aripile lasate. Acestea au o stare de astenie generala, iar mersul devine nesigur. De asemenea, pofta de mancare dispare si respiratia este greoaie.
- Aceasta forma de evolutie a bolii dureaza 4-8 zile si rareori pasarile se pot vindeca. Dupa o lunga convalescenta, ele raman cu un usor jetaj nazal si tulburari digestive traduse prin stari de constipatie si diaree. La pasarile de apartament, forma acuta a bolii se manifesta prin diaree, pneumonie si stari comatoase, a spus dr. Stefania Merticaru de la Directia Sanitar Veterinara.
Boala pe care pasarile de apartament o transmit omului se numeste psitacoza, o zoonoza acuta, ce reprezinta tabloul clinic al unei pneumonii sau a unei infectii a cailor respiratorii superioare.
- Infectia ornitozica la om imbraca caracter profesional (personalul sanitar veterinar), dar se imbolnavesc si cei care cresc pasari de apartament (papagali, canari). Transmiterea interumana este rara, dar a fost descoperita la personalul sanitar veterinar care ingrijeste bolnavi de psitacoza. Boala are un caracter contagios foarte mare. Anumite cercetari ale specialistilor au atras atentia asupra posibilitatii de transformare a omului in purtator si rezervor de virus, a adaugat dr. Merticaru.
Boala patrunde in organism prin caile respiratorii superioare si se localizeaza in plamani. Primele simptome ale bolii sunt cresterea temperaturii corporale, pana la 39 grade, depasind uneori stadiul febril ce se poate mentine chiar mai multe saptamani, urmata de migrene, cefalee, tuse, diaree. Manifestarea frecventa a ornitozei la om este pneumonia. La persoanele in varsta se constata o forma foarte grava a bolii, mortalitatea fiind de 30%.

(Sursa: bzi.ro)