GANDUL informeaza: Cand devine tensiunea o adevarata problema?
Daca hipertensiunea arteriala creste riscul de atac cerebral sau infarct, hipotensiunea arteriala va poate aduce in pragul unui lesin. Medic primar in chirurgie cardiovasculara Claudiu Chivu explica pentru Gandul de ce nu trebuie ignorate primele semne ale bolii. Predispozitia de aparitie a hipertensiunii arteriale este dictata inca din copilarie, dar, pe langa asta, obiceiurile alimentare nesanatoase, o viata dezordonata, excesele duc, intr-un final, la cresterea tensiunii arteriale si la aparitia bolilor de inima. Predispozitia de aparitie a hipertensiunii arteriale este dictata inca din copilarie, dar, pe langa asta, obiceiurile alimentare nesanatoase, o viata dezordonata, excesele duc, intr-un final, la cresterea tensiunii arteriale si la aparitia bolilor de inima.
- Sunt anatomisti care remarca aparitia semnelor imbatranirii vaselor chiar la varsta adolescentei, primele placi de grasime fiind vizibile in peretii vasculari. O greseala frecventa este cea legata de consumul de sare. 4-5 grame de sare pe zi sunt suficiente pentru buna desfasurare a activitatii organismului. Exista insa zone pe teritoriul tarii noastre unde consumul ajunge la 20 de grame pe zi. Cresterea aportului de sare se asociaza intr-un procent mare cu aparitia tensiunii arteriale. 100 de grame de branza sau mezel pot avea intre 3 si 6 grame de sare, continutul fiind cu atat mai mare cu cat calitatea produsului este mai slaba. O viata agitata, poate conduce, de asemenea, la aparitia hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima, afirma medicul Claudiu Chivu pentru Gandul.
Prin tensiune arteriala intelegem presiunea cu care sangele circula prin vasele noastre.
- Aceasta presiune se exprima in milimetri coloana de mercur, pentru ca aparatele cu care s-a inceput masurarea tensiunii arteriale au fost tensiometrele cu mercur, care raman la fel de sigure si astazi. Este incorect sa spunem ca facem tensiune. Oricare om are o tensiune in vase, aceasta facand posibila viata (daca nu am avea tensiune, nu am supravietui, sangele nemaicirculand). Daca tensiunea arteriala este mare, corect este sa spunem ca avem hipertensiune. Daca tensiunea arteriala este mica, avem hipotensiune. Din punct de vedere fizic, vasele devin rigide odata cu avansarea in varsta, iar spasmul arterelor din organism determina cresterea tensiunii arteriale, spune Claudiu Chivu, medic primar in chirurgie cardiovasculara. Aparitia hipertensiunii arteriale este corelata cu existenta unor factori determinanti. Zestrea genetica este importanta, dar peste aceasta se suprapun obiceiurile noastre alimentare si de viata: fumatul, privarea de somn etc Stresul este unul dintre factorii care determina aparitia hipertensiunii arteriale.
- Organismul reactioneaza la stres prin eliberarea unor substante denumite hormoni de stres, care determina spasmul vaselor de sange, precizeaza medicul Claudiu Chivu, medic primar in chirurgie cardiovasculara.

Semnele hipertensiunii arteriale

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt: durerea de cap, cu localizare la frunte si la ceafa, senzatia de voma, tulburarile de vedere, senzatia de pulsatie in cap. Uneori poate aparea si o durere la inima. Pielea fetei este rosie.
- Tensiunea arteriala se exprima prin doua valori: maxima si minima. Daca avem 120 cu 70 inseamna ca valoarea maxima este 120mmHg, iar valoarea minima este 70mmHg. Daca avem o valoare maxima de peste 140 si una minima de peste 90 vorbim de un pacient hipertensiv , spune medicul Claudiu Chivu pentru Gandul.
In general, hipertensiunea arteriala se manifesta la persoanele de 50 si 60 de ani si apare initial dimineta, la trezire, dar, ulterior, si pe parcursul zilei Starea generala de rau, nelinistea, tremuraturile pot fi semne ale hipertensiunii arteriale nediagnosticate.
- Pana nu demult, daca un om de 70 de ani avea o tensiune arteriala de 170 mHg nu trebuia sa ne impacientam, dar principiile au mai evoluat, iar in momentul actual nu considaram acceptabila nici o crestere a tensiunii arteriale de peste 140mHg. Este important insa sa nu scadem brusc tensiunea arteriala in cazul unui pacient obisnuit cu valori tensionale mari, mai spune medicul.

Hipotensiunea poate aparea acolo unde exista probleme hormonale

Durerea de cap, ameteala si lesinul sunt semnele care prevestesc scaderea tensiunii arteriale. Fara tratament riscam un accident vascular cerebral, un edem cerebral, un infarct miocardic, hemoragia interna nefiind nici ea de neglijat. Tensiunea arteriala mica este cunoscuta ca hipotensiune.
- Sunt anumite persoane , in special de sex feminin, la varste tinere, pentru care o valoare de 90 mmHg nu este iesita din comun si este foarte bine tolerata. In alte situatii insa, hipotensiunea trebuie sa ne preocupe, pentru ca ea poate trada instalarea unor afectiuni de natura hormonala. In cazul in care hipotensiunea apare la o persoana cu hipertensiune, ca urmare a supradozajului tratamentului sau deshidratarii prin diaree, varsaturi sau transpiratii excesive din cauza caldurii, un tratament prompt si adecvat este necesar . In astfel de situatii, riscul de aparitie a atacului cerebral sau cardiac sunt mari. Cand avem hipotensiune, simtim o stare de slabiciune, pete negre in campul vizual si o durere de cap brusc aparuta. In final, apare lesinul propriu-zis. Ca si masura, se indica intinderea la orizontala, problema putand fiind rezolvata prin aceasta manevra. Se recomanda o alimentatie mai bogata in sare, aportul corespunzator de lichide si un pahar de vin rosu pe zi, subliniaza Claudiu Chivu, medic primar in chirurgie cardiovasculara.
Daca nu avem manifestari de hipertensiune, dupa 30 de ani este bine sa facem oricum o determinare a tensiunii arteriale la cateva luni. In cazul in care am fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala, e indicat sa ne luam tensiunea ori de cate ori avem suspiciunea ca avem o criza hipertensiva. Verificarile de rutina se fac in special dimineata, la trezire, dar si dupa un discomfort, efort etc.

(Sursa: gandul.info)