Stiinta Mister: O TEORIE CONTROVERSATA, SUSTINE CA EVA NU AR FI FOST PRIMA FEMEIE DE PE PAMÂNT, CI O ANUME LILITH, MENTIONATA CHIAR SI DE BISERICA ORTODOXA ROMÂNA
Apare o singura data in Biblia asa cum o stim cu totii - intr-un capitol scris de Isaia si acolo e prezentata succint drept un demon. Numele ei figureaza si in Manuscrisele de la Marea Moarta, tot ca o creatura a raului, dar si inscriptionat pe vase de incantatie in batranul si magicul Babilon. Lilith e mentionata si in Epopeea lui Ghilgames. In Enciclopedia Iudaica. A doua editie ea e prezentata si drept un demon care stoarce de viata barbatii, intra in visele lor, provoaca orgii si ramane insarcinata cu ei. O alta legenda o prezinta drept o vrajitoare care pune in pericol gravidele, fura bebelusii ca sa le bea sangele. O poveste din folclorul evreiesc, la care fac referire chiar si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, spune ca Eva nu ar fi fost prima femeie. Se spune ca prima femeie ar fi fost Lilith, fiind creata din tarana. Aceasta a refuzat sa i se supuna lui Adam, dorind sa aiba drepturi egale cu ale barbatului. Lilith ar fi parasit Gradina Edenului, retragandu-se la Marea Rosie, unde ar fi devenit sotia diavolului si ar fi nascut 100 de demoni- spune povestea din folclorul evreiesc. Si arhimandritul Irineu Ion Dogaru face o scurta referire la povestea lui Lilith. Se poate spune ca Eva s-ar fi putut multumi cu o viata linistita si fara peripetii, fara istorie, ar fi putut trai fara sa cunoasca grijile zilnice, ar fi putut trai bucurandu-se de roadele pamantului si de visele sale. Numai ca a preferat sa fie curioasa, ambitioasa, indrazneata, trasaturi caracteristice ale marilor inventatori, ale cuceritorilor si ale conducatorilor. Astfel, prin ea au intrat in lume munca fara de care nu exista placere, pudoarea fara de care nu exista iubire, iubirea fara de care nu exista viata. Kabbalistii vorbesc despre Lilith, o alta femeie - fiica demonului - care i-ar fi fost data lui Adam inaintea Evei si care ar fi mama lui Cain. Aceasta a vrut cu orice pret sa devina egala lui Adam si a preferat sa-l paraseasca decat sa i se supuna. Eva a obtinut, fara sa vrea lucrul acesta, singura egalitate a barbatului cu femeia si anume: suferinta. Am putea spune, in termeni contemporani ca Eva este prima feminista din istorie”, scrie arhimandritul intr-un articol publicat, in 2011, in Revista Mitropolia Olteniei a Arhiepiscopiei Craiovei, Arhiepiscopiei Ramnicului, Episcopiei Severninului si Strehaiei, Episcopiei Slatinei si a Facultatii de Teologie Craiova. Referiri cu privire la aceasta Lilith” apar si in alte carti. De exemplu:
- Primul om creat, citim in Vechiul Testament, a fost barbatul Adam, dupa care a aparut femeia Eva. Alte izvoare consemneaza ca prima femeie n-a fost Eva, ci Lilith. Numele Lilith, insa, este asiro-babilonian si reprezinta un demon din mitologia mesopotamiana. Lilith ar fi fost prima sotie a lui Adam si ar fi nascut demoni, nu oameni, scrie Dan Tarchila in cartea Nedumeririle unui crestin.
Si Dieter Breuers vorbeste, in cartea O istorie putin altfel a vrajitoarelor si a prigonirii lor, despre povesti si mituri, facand referire si la Lilith:
- Talmudul povesteste ca Eva nu a fost nicidecum prima femeie, ci o anume Lilith, si aceea nu a fost creata din coasta lui Adam, ci era o femeie mandra, cu constiinta de sine, care nu avea de gand sa se supuna sotului sau. Se presupune ca Lilith a fost mama lui Cain si atunci cand s-a saturat de vesnicele certuri cu sotul ei, a murmurat intr-o zi o formula magica si si-a luat pur si simplu zborul. In zadar a trimis Dumnezeu trei ingeri pe urmele ei. Lilith isi facuse de lucru la Marea Rosie cu un demon, cu care avea deja multi copii. Se pare ca ea a fost si acel sarpe care i-a ispitit pe Adam si Eva in Paradis.
Potrivit mitologiei, Lilith ar fi fost si sarpele care i-a ispitit pe Adam si Eva, ipostaza infatisata in numeroase opere de arta. Unele site-uri din strainatate sustin ca numele Lilith s-ar regasi in Biblia tradusa in limba engleza, in prorocia lui Isaia despre Edom: Lilith will settle there and find for herself a place of rest - Fiarele din pustiu se vor intalni acolo cu cainii salbatici si tapii parosi se vor chema unii pe altii. Acolo isi va avea locuinta naluca noptii si isi va gasi un loc de odihna (Isaia 34:14). Potrivit unui documentar difuzat mai demult, Misterele Bibliei, rabinii ar fi descoperit in Evul Mediu, in timp ce studiau Biblia, ca o alta femeie ar fi fost, de fapt, mentionata, inainte ca Eva sa fie creata din coasta lui Adam. Acestia ar fi gasit ca prima sotie a lui Adam ar fi fost un demon feminin al noptii, de o frumusete seducatoare, pe nume Lilith. Specialistii consultati de realizatorii documentarului - a carui tema este sexualitate in cea mai sfanta carte crestina, Biblia - spun ca Lilith ar fi fost intruparea sexualitatii feminine, prima feminista si prima femeie ce divorteaza.

(Sursa: stiinta-mister.ro)