AmosNews: O mare flacari a devastat Catedrala Notre Dame din Paris: Cum s-a intamplat
Cel mai vizitat punct de atractie turistica din Paris - iconica Notre Dame - a luat foc luni dupa-amiaza. Pana in seara trecuta, bijuteria de arhitectura gotica de 850 de ani s-a transformat intr-un infern de foc. Incendiul a izbucnit la Notre-Dame in jurul orei 18:50 ora locala (16:50 GMT), potrivit unui membru al personalului administrativ al catedralei. Prin fumul gros de 35 de metri au fost observate valuri uriase de fum gros peste acoperisul cladirii inalte de 35 de metri. Locul exact in care a pornit focul nu este cunoscut pana acum, desi rapoartele initiale au plasat-o in mijlocul schelei de restaurare de pe acoperis, langa varf. Peste 400 de pompieri au fost chemati sa lupte impotriva infernului. Ei au incercat sa stinga incendiul cu furtunuri de apa, totusi eforturile lor erau in zadar, in timp ce flacarile continuau sa treaca peste acoperis. Autoritatile au evacuat toate cladirile langa reperul iconic situat pe Ile de la Cite - o insula in raul Seine, care marcheaza inima veche a Parisului. Intre timp, o multime imensa de oameni au inghetat in toata zona, socati de foc. In mai putin de o ora, prin acoperis, langa vecinatatea catedralei, au izbucnit mari limbi de flacari. In doar cateva minute, structura din lemn era inghitita de flacari, in timp ce focul continua sa se intinda peste acoperis. O mare parte a acoperisului dintre turn si clopotnite s-a prabusit, iar turnul a urmat curand, coborand in abisul ars care era in interiorul catedralei. Turnul, din lemn si acoperit cu plumb a fost construit in timpul restaurarii Notre Dame in secolul al XIX-lea. A fost afectat de vreme si de timp in multe locuri, iar lucrarile de renovare erau in curs de desfasurare. Presedintele francez Emmanuel Macron si-a anulat mesajul adresat natiunii din cauza a ceea ce el a numit un foc groaznic la mai putin de o ora dupa izbucnirea incendiului.
- In seara asta sunt trist sa vad ca aceasta parte a noastra arde, a comentat el in timp ce turnul bisericii si acoperisul au cazut.
Purtatorul de cuvant al Catedralei, Andre Finot, a spus ca intregul interior din lemn al reperului din secolul al XII-lea arde si ar fi distrus.
- Totul arde, nimic nu va ramane din cadru.
Catedrala a gazduit numeroase opere de arta, precum si cateva relicve crestine, cum ar fi ceea ce se crede a fi o bucata de cruce pe care a fost rastignit Isus, precum si Coroana de Spini pe care a purtat-o. Ambele relicve, obtinute de la Imperiul Bizantin in secolul al XIII-lea, au fost raportate ca puse in siguranta.
Profund socati si intristati de evenimentul tragic, multi locuitori ai francezilor au fost vazuti rugandu-se si cantand imnuri chiar pe strazi, care duceau spre malurile raului Sena, nu departe de Notre-Dame.Unii oameni ingenuncheau pe strazi.
- Practic, intregul acoperis a disparut. Nu vad nicio speranta pentru cladire , a declarat un reporter, Jacek Poltorak, care a urmarit focul de la un balcon de la etajul cinci, la doua blocuri de fatada sudica a catedralei, pentru Reuters.
- Totul se prabuseste, a spus un ofiter de politie in apropierea scenei.
- Sfantul Scaun a vazut cu soc si tristete vestea despre incendiul teribil care a devastat Catedrala Notre Dame, simbol al crestinismului in Franta si in lume, a spus Vaticanul. Intre timp, condoleantele liderilor straini au inceput sa se reverse.
In timp ce pompierii urmareau cu disperare sa tina cont de focul rapid, ei excludeau utilizarea cisternelor de apa de zbor pentru a stinge flacarile, spunand ca ar putea duce la prabusirea intregii structuri.
- Elicopter sau avion, greutatea apei si intensitatea scaparea acestuia la altitudine joasa ar putea slabi structura de la Notre-Dame si cauza daune colaterale cladirilor din jur, a declarat Serviciul francez de securitate civila intr - un tweet.
La aproximativ doua ore dupa declansarea incendiului, flacarile au fost vazute in interiorul uneia dintre clopotnitele din Notre-Dame. Pe masura ce amurgul a cazut asupra Parisului, catedrala din secolul al XII-lea inca ardea, iar focurile de foc continuau sa se ridice deasupra zidurilor, luminand turnurile cu lumina portocalie inchisa si aruncand o imagine stralucitoare prin ferestrele sale vitrate. Aproape trei ore dupa declansarea incendiului, un purtator de cuvant al Departamentului de Pompieri a declarat ca urmatoarele 90 de minute ar fi cruciale pentru a vedea daca ar putea fi afectata incendiul. Mai tarziu, seful de la Paris, Jean-Claude Gallet, a recunoscut ca nu era sigur ca suntem capabili sa oprim raspandirea focului in cel de-al doilea turn si clopotnita din Notre-Dame. In acelasi timp, pompierii au raportat ca incearca sa faca tot posibilul pentru a salva turnul nordic, care a luat foc.