www.avantaje.ro informeaza: Cancerul la plamani (cancerul pulmonar) este un tip de cancer care se dezvolta pornind de la nivelul plamanilor si se regaseste pe locul doi in Romania ca si frecventa, imediat dupa cancerul de san. Din pacate, reprezinta o forma de cancer cu un grad ridicat de mortalitate.
Persoanele care fumeaza prezinta cel mai mare risc de cancer la plamani. Riscul creste o data cu lungimea perioadei in care se fumeaza si numarul de țigari fumate.
Daca renunți la fumat, chiar si dupa ce ai fumat timp de mai mulți ani, riscul de cancer la plamani este semnificativ redus.

Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Simptome

In stadii incipiente, cancerul la plamani nu prezinta simptome. De obicei, acestea apar in stadii avansate ale bolii. Simptomele cancerului la plamani pot fi:

- tuse persistenta
- tuse diferita de cea a fumatorului cronic
- tuse cu sange
- senzatia ca nu poti sa respiri
- dureri in piept
- raguseala
- respiratie suieratoare
- pierdere in greutate
- dureri de oase
- dureri de cap

Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Tipuri

Cancerul la plamani cu celule mici (cancerul pulmonar cu celule mici): apare doar la fumatori si este mai rar intalnit.
Cancerul la plamani cu celule mari (cancerul pulmonar cu celule mari): include mai multe forme de cancer pulmonar, cum ar fi carcinom cu celule scuamoase, adenocarcinom, carcinom cu celule mari.

Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Stadii
stadiul I: cancerul este prezent exclusiv la nivelul plamanului si nu a ajuns la nodulii limfatici; tumora este de obicei mai mica de 5 cm in diametru
stadiul II: tumora este mai mare de 5 cm sau este o tumora mai mica sau implica si structurile invecinate, cum ar fi peretele toracic, diafragma sau pleura (membrana care inveleste plamanii); e posibil sa fie implicați si nodulii limfatici apropiați
stadiul III: tumora este foarte mare, iar cancerul a invadat si alte organe invecinate; tumora poate fi mai mica, dar exista celule cancerigene in noduli limfatici aflați la distanta de plamani
stadiul IV: cancerul s-a extins la ambii plamani sau in zone indepartate din corp
Cancerul la plamani cu celule mici poate fi:

cancer aflat in stadiu limitat: apare doar la un plaman
cancer aflat in stadiu extins: nu mai este limitat doar la un plaman

Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Cauze

Fumatul cauzeaza majoritatea cazurilor de cancer la plamani, atat la fumatori, cat si la fumatorii pasivi. Dar cancerul la plamani apare si la persoanele care nu au fumat niciodata si care nu au fost nici fumatori pasivi. Nu se cunoaste cauza producerii cancerului la plamani in cazul acestora din urma.
Cum produce fumatul cancerul la plamani (cancerul pulmonar)?
se considera ca fumatul produce cancer prin afectarea celulelor care captusesc plamanii. Cand in plamani este inhalat fum de țigara care este incarcat de substanțe cancerigene, incep sa apara aproape imediat modificcri in țesutul pulmonar. La inceput, corpul poate repara daunele provocate celulelor survenite. Dar, prin expunerea repetata la fumul de țigara, celulele normale de la nivelul plamanilor sunt progresiv afectate. In timp, acestea se transforma in celule anormale, se dezvolta necontrolat si se formeaza acumulari de țesut anormal numite tumori.
Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Factori de risc
fumatul: riscul de cancer pulmonar creste o data cu numarul de țigari fumate zilnic si de numarul de ani in care persoana in cauza a fumat
expunerea la fumul de țigara: chiar daca nu fumezi, riscul de cancer pulmonar creste daca esti expus la fumul de țigara
expunerea la radon: acest gaz radioactiv se poate acumula in orice cladire sau locuinta; poți testa aerul din casa cu ajutorul unui detector al nivelului de radon
expunerea la substanțe chimice periculoase: azbest, arsenic, crom, nichel
ereditatea
Cancerul la plamani (cancerul pulmonar). Pregatirea pentru consultație
Daca prezinți vreun simptom din cele enumerate mai sus, prezinta-te la medicul de familie pentru o consultație. In cazul in care acesta banuieste ca e posibil sa suferi de cancer la plamani, te va direcționa catre un medic specialist.