www.libertatea.ro informeaza: Un amplu exercitiu de salvare si evacuare se va desfasura la metroul din Bucuresti. Acesta are loc in aceasta noapte, incepand cu ora 01.00. Simularea are loc in trei statii din centrul Capitalei, situate pe Magistrala 2, punctul central fiind la Piata Romana. Scenariul prevede mai multe explozii care produc avarii la doua garnituri de metrou, iar aproximativ 200 de persoane sunt surprinse in interior. Brigada Rutiera a Capitalei a anunțat care sunt resticțiile rutiere din zonele statiilor implicate in aceasta simulare. Scenariul exercitiului de la metrou O mare parte dintre victime raman blocate pe peronul stației, iar o alta parte in tunel. Pentru gestionarea eficienta a evenimentului, va fi activat Planul Rosu de Intervenție.
Avand in vedere numarul mare de victime, echipe de cautare-salvare ale Romaniei si Ungariei, 40 de ambulante civile si militare, un post medical avansat, un spital militar de campanie si celelalte categorii de personal cu atributii in gestionarea unor situatii de urgenta vor asigura evacuarea victimelor (spre statiile cele mai apropiate), acordarea asistentei medicale de urgenta, precum si transportul acestora catre cele mai apropiate unitati spitalicesti (Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Universitar de Urgența si Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca).
Actiunea comuna a structurilor medicale si civile este marcata de participarea Spitalului Universitar de Urgența Militar Central cu 70 de medici militari si personal auxiliar. Numarul mare de victime, precum si depasirea capacitații de primire a ranitilor in unitatile spitalicesti va impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie in interiorul cladirii Academiei de Studii Economice (intrarea caderea Bastiliei). Exploziile produse in tunel si surprinderea celor doua trenuri blocheaza o parte dintre persoane in tunel, iar altele in statie; scenariul exercitiului impune interventia directa a salvatorilor pe la statia Piata Romana, dar si prin statiile invecinate - Piata Victoriei si Universitate (Romana - 160 persoane evacuate; Universitate - 20 persoane evacuate; Victoriei - 20 persoane evacuate).