Animation Worksheep, singurul atelier intensiv de animatie autohton, a lansat primul episod dintr-o serie de 12 scurtmetraje de animatie Pixel Art despre momentele esentiale din viata lui Dumitru Dorin Prunariu, singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic.
Numit Sputnik & Gagarin, primul episod din aceasta serie web animata este dedicat momentelor declansatoare de fantezie din copilaria si adolescenta lui Dumitru Prunariu, nascut in 1952, in Brasov. Primul dintre acestea, lansarea primului satelit artificial al Pamantului, botezat Sputnik 1, are loc pe cand Dumitru avea doar 5 ani.
Patru ani mai tarziu, in jurul orei 9 dimineata, cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin devenea primul om care zbura in spatiul cosmic, un prim pas din proiectul spatial ambitios al URSS, numit Vostok. La 14 mai 1981, pe cand avea 29 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul roman care zburase vreodata in spatiul cosmic, si avea sa ramana si singurul. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial Intercosmos si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.
Aceasta serie de animatii scurte, un produs media unic avandu-l in centru pe Dumitru Prunariu, fost initiata in cadrul celei de-a unsprezecea editii ale atelierului Animation Worksheep, care a avut loc intre 31 august - 22 septembrie 2018, la Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative - CINETic. O echipa formata din 13 tineri animatori, sub indrumarea trainerilor Dan Panaitescu, Ion Arama, Radu Pop si Vlad Ilicevici, au pus bazele acestui proiect la care au continuat sa lucreze Ion Arama si Radu Pop, pana in prezent.
Un proiect organizat de Asociatia Culturala ESTENEST, condusa de Vlad Ilicevici, Animation Worksheep este singurul atelier intensiv de film de animatie din Romania, care isi propune sa reproduca ritmul si stilul de lucru din marile studiouri de animatie internationale.
In cadrul aceleiasi editii din toamna trecuta a fost produs videoclipul animat al piesei Sorcova, a formatiei Vita de Vie, de pe albumul Sase - cea de-a doua parte a materialului discografic Sase/Sase.
Cea de-a douasprezecea editie Animation Worksheep se desfasoara in aceasta perioada, la CINETic. Tema atelierului care a avut startul pe 1 martie si care dureaza trei saptamani este interactiunea dintre muzica si animatie, modalitatile prin care cele doua se pot influenta si potenta reciproc. O noua echipa de tineri animatori, indrumati de aceiasi specialisti ai industriei, vor realiza produse animate pentru proiectul muzical al Mariei Balabas si Alexander Arpeggio, doi artisti contemporani care exploreaza sunetul din perspective noi, nonconformiste. Maria Balabas este jurnalista si muziciana, moderatoarea emisiunii Dimineata crossover de la Radio Romania Cultural, cu o serie de proiecte la activ dedicate noilor forme de creatie radiofonica (Generatia sonora). Alexander Arpeggio este un DJ si producator din Berlin care si-a inceput cariera in urma cu saptesprezece ani, influentat de New Wave, Italo Disco si Minimal Synth.
Totodata, noua generatie de worksheeperi va lucra la un videoclip animat realizat in tehnica stopmotion, care va ajuta publicul sa se familiarizeze cu activitatea Centrul International de Cercetare si Eductie in Tehnologii Inovativ Creative - CINETic, gazda Animation Worksheep incepand din 2016.
Animation Worksheep este un proiect co-finantat de AFCN si CNC.
Parteneri: Cinetic, UNATC, BeautyFood