Wikipedia: Colegiul National Sfantul Sava
Colegiul National Sfantul Sava (C.N.S.S.) este una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii de invatamant din Bucuresti, Romania. Este descendentul direct al Colegiului Sfantul Sava, divizat in 1864 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza in Universitatea din Bucuresti si prezentul colegiu. Din 1948 pana in 1990 colegiul a purtat numele de Liceul Nicolae Balcescu, dupa numele revolutionarului pasoptist, elev al acestui liceu.

Istoric. Colegiul Sfantul Sava (1694-1864)

A fost fondat in 1694, la indemnul stolnicului Constantin Cantacuzino, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu sub numele de Academia Domneasca de la Sfantul Sava si era dispus initial in cladirile Manastirii Sfantul Sava, astazi Universitatea din Bucuresti. Curand va deveni una dintre cele mai importante academii din Balcani, alaturi de Academia din Phanar si Scoala Superioara a Patriarhiei Constantinopolului, ambele in Istanbul. Limba folosita in cadrul procesului de educatie era cea greaca, pana in 1818, cand la initiativa lui Gheorghe Lazar, invatamantul a inceput sa se faca in limba romana la toate nivelele. Colegiul cuprindea prin 1831 treptele de umanioare (gimnaziu) (patru ani), de invataturi complementare (3 ani) si de cursuri speciale (invatamant superior, 3 ani). In cadrul colegiului s-a infiintat prima biblioteca nationala a romanilor, in anul 1836.
Academia s-a divizat in anul 1864 la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ramura academica fiind convertita in Universitatea din Bucuresti, iar cea de educatie secundara fiind organizata in ceea ce va fi numit mai tarziu Colegiu National Sfantul Sava (institutia va purta mai multe nume, de-a lungul deceniilor). Adresa actuala a cladirii este pe str. Dr. Karl Lueger, in prezent str. general Henri Mathias Berthelot din sectorul 1.

Liceul Nicolae Balcescu (1948-1990). Colegiul National Sfantul Sava (1990-prezent)

Personalitati - Absolventi

Lista de absolventi ai Colegiului National Sfantul Sava:

- Grigore Alexandrescu
- Nicolae Balcescu
- Constantin I.C. Bratianu
- Ion I.C. Bratianu
- Dumitru Caracostea
- Ion Gheorghe Duca
- Dragomir Hurmuzescu
- Take Ionescu
- Gheorghe Lazar
- Constantin A. Rosetti
- Gheorghe Tatarascu
- Christian Tell
- Vasile Urseanu
- Mihai al Romaniei

Profesori celebri - Lista de profesori in Colegiul National Sfantul Sava:

- Tudor Arghezi
- Emanoil Bacaloglu
- Henri Coanda
- Barbu Stefanescu Delavrancea
- Nicolae Filimon
- Gheorghe Lazar