Oamenii vorbesc despre sanatate si frumusete ca despre doua elemente date, punand totul la diateza pasiva si imbracand in voalul norocului felul in care arati sau te simti. SkinMed Clinic pune lumina din sens invers pe cele doua aspecte si subliniaza rolul pe care fiecare dintre noi il are in atingerea lor. Sa fii constient de tine, de pielea ta, de ridurile sau problemele ce pot fi corectate cu ajutorul stiintei este cu adevarat important intr-un timp in care depersonalizarea individului a devenit o maladie acuta.
Peelingul chimic este o tehnica de actualitate? Desigur, este o procedura extrem de valoroasa ce induce o exfoliere a straturilor tinta si este un inductor al activarii celulare cu actionarea unui proces activ de reintinerire. Imbunatatim astfel aspecte precum calitatea pielii, textura, porii dilatati, linii fine, cicatrici, leziuni pigmentare si luminozitate.
Peelingul este o arsura chimica? Da, este o arsura chimica controlata cu un agent farmacologic special ales de catre medicul specialist pentru a corecta problema de fond, fie ca vorbim de pigmentare, semne reziduale (post acnee) sau anti imbatranire. Se poate efectua doar in sezonul rece? Nu, se poate realiza pe tot parcursul anului daca pacientul controleaza eficient reactia post peeling si utilizeaza cu strictete factor de protectie cu ecran maximal, SPF 50. Exista un risc real al hiperpigmentarii post peeling daca nu este utilizat filtru de protectie, deoarece inflamatia (roseata) indusa este inductor al activarii celulare, inclusiv asupra melanocitului care suprastimulat, la expunerea UV, la secreta in cantitate crescuta melanina, pigmentul care induce culoarea bruna a pielii.
Exista perioada de recuperare? Pielea este in suferinta? De cate feluri sunt peelingurile chimice?
Peelingurile chimice, intr-o exprimare generalizata sunt impartite in trei categorii mari:
- Foarte superficiale (ce ating doar stratul de celule moarte al pielii noastre)/ Superficiale (ce tintesc zonele superficiale ale epidermului, primul strat al pielii noastre)
- Medii ce ajung in epidermul profund si/sau derm superficial, acestea antreneaza o reactie de inflamatie importanta ce se manifesta prin inrosire si descuamare evidente, cu timp de recuperare de aproximativ 7 zile
- Profund ce tinteste dermul profund. Deoarece se efectua sub anestezie generala si vindecarea anterioara era complexa, in ultimii ani s-a renuntat la acest tip de peeling.
Mai importanta decat aceasta clasificare structurala, pentru medicii specialisti este clasificarea functionala, substantele de peeling fiind alese in functie de indicatia lor terapeutica: peeling cu acid salicilic pentru acnee/seboree, acid mandelic ideal in tratarea melasmei (pigmentarea faciala), acid glicolic/TCA in terapii anti imbatranire, acid lactic pentru zone sensibile, etc.
Deoarece traim intr-o vreme a vitezei, nu ne asumam timpi de recuperare si dezinsertie sociala, astfel, tot mai multe dintre procedurile ce necesita mai mult de 1-2 zile timp de refacere au pierdut teren, in favoarea procedurilor de efectuat in pauza de pranz, fara timp de recuperare/vindecare.
Astfel, in ultimii ani si aceste substante de peeling au fost adaptate acestei necesitati sociale si au fost produse in nanotehnologii a caror biodisponibilitate poate fi ajustata necesitatilor de tratament, putand utiliza asociat microneedeling-ul. Astfel, agentul de peeling tinteste stratul de tratat, fara a induce o reactie generalizata a pielii si fara a avea timp de refacere. Vorbim despre un furnizor extrem de valoros, cu o gama completa de substante de peeling, Mediderma, un instrument util pentru specialistii in terapiile dermatologice.
Acum, la final, crec ca fiecare dintre dumneavostra va intrebati daca oricine poate beneficia de acest tratament, iar raspunsul este in marea majoritate a cazurilor, da, extrem de rar avem restrictie impusa de medicul specialist dermatolog (ex prezenta cancerelor cutanate in zona de lucru). Este o tehnica extrem de valoroasa, cu rezultate remarcabile, ce poate fi efectuata indiferent de varsta, in scop terapeutic pentru unele afectiuni, anti imbatranire sau chiar preventiv. Solicitati medicului specialist dermatolog aceasta tehnica extrem de valoroasa!