Studiul China, de T. COLIN CAMPBELL, THOMAS CAMPBELL II , a aparut la Editura Adevar Divin. Este o carte care poate fi plasata in mai multe categorii: ingrijire si asistenta, medicina complementara, alimentatie sanatoasa, Yoga. Doctorul american Collin Campbell, considerat un gigant al nutritiei, a scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte fundamentala, despre legatura dintre cancer si alimentatie. Studiul China este considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului. Desi foarte putin cunoscuta de publicul larg, cartea Studiul China este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie.
Studiul China reprezinta un ghid de educatie alimentara ce are ca scop indreptarea greselilor pe care oamenii le fac atunci cand vine vorba de nutritie. Cartea se bazeaza pe un studiu comparativ ce vizeaza regimul alimentar al poporului american, pe de-o parte, si regimul alimentar al poporului chinez, pe de alta parte si urmareste sa analizeze consecintele pe care alimentele de origine animala le au asupra starii de sanatate. Drept urmare, s-a constatat ca boli precum cancerul, obezitatea, diabetul, dar si afectiunile rinichilor, ochilor, oaselor etc. sunt cauzate, in mare parte, de proteinele de origine animala. Astfel, Dr. T. Colin Campbell contureaza ideea ca o dieta bazata pe cantitati reduse de grasimi si mai bogata in fibre si fier este mult mai benefica organismului decat o dieta ce abunda in alimente de origine animala. Rezultatul este unul singur: atat cancerul, cat si celelalte boli sunt mai frecvent intalnite in SUA decat in China, tocmai din cauza regimului alimentar nesanatos. Asadar, autorul conchide:
- Daca doresti sa fii sanatos, schimba-ti dieta alimentara!
Cei doi autori, tata si fiu, prin aceasta carte foarte complexa si interesanta, dealtfel, nu fac decat sa demaste sistemul de sanatate american si sa promoveze un stil de viata vegetarian. Un singur lucru este clar din toata opera Studiul China: ca oamenii sunt confuzi. Industria farmaceutica promoveaza un stil de viata, lanturi intregi de fast food-uri sunt la doi pasi oriunde am fi, iar compozitia chimica a alimentelor pe care le consumam zilnic l-ar soca chiar si pe Mendeleev. Adevarul este ca prin alimentatie si mentalitate se poate preveni si trata orice tip de boala.
Aceasta carte a fost scrisa pentru a determina societatea americana sa faca schimbari drastice in privinta alimentatiei. Insa cu siguranta se poate aplica si la noi, in conditiile in care nici obiceiurile noastre nu mai sunt chiar asa de sanatoase. Este un lucru cert ca starea de sanatate se afla in stransa dependenta de ceea ce mancam, tocmai acesta este motivul pentru care e important sa constientizam ca sta in puterea noastra sa prevenim eventualele afectiuni. Obezitatea, diabetul sau cancerul (cele mai frecvente boli) sunt pe larg studiate, pledandu-se pentru o alimentatie exclusiv vegetariana, eliminand toate produsele de origine animala, care contin proteine ce favorizeaza inmultirea celulelor nesanatoase. Este o carte care prezinta un adevar dur si incurajeaza actionarea in favoarea unei alimentatii sanatoase si, implicit, pentru o viata asijderea. Cum ai reactiona daca ai afla ca motivele pentru care tot mai multi oameni mor in zilele noastre din cauza diferitelor tipuri de cancer, a bolilor de inima, a diabetului si a multor altor boli autoimune si nu numai, sunt legate in cea mai mare masura de alimentatie? Mai mult, ce ai face daca cineva ti-ar demonstra stiintific si medical ca nu toate alimentele favorizeaza aparitia acestor boli, ci doar cele de origine animala, adica laptele, carnea si ouale? In esenta acesta este mesajul cartii doctorului T. C. Campbell, care a ajuns la aceste concluzii dupa ani multi de cercetare, atat in laborator, pe cobai, cat si in camp deschis, pe oameni, el fiind unul dintre initiatorii celui mai mare studiu realizat vreodata cu subiecti umani, care a urmarit sa descopere corelatia dintre alimentatie si boala. In final mai trebuie sa stiti ca dr. Collin Campbell este detinatorul unor numeroase premii medicale fiind considerat un Einstein al nutritiei.