CLICK SANATATE: Legatura dintre cancerul de col si HPV! Cand stim ca e ceva mai grav ca o infectie
La nivel global, peste 550.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin in 2018, iar peste 310.000 de femei si-au pierdut viata din cauza acestei boli. Romania ocupa locul 2 in Uniunea Europeana in privinta numarului de imbolnaviri, iar cancerul de col este pe locul 2 in topul cancerelor de care sufera romancele, dupa cel de san. Mai grav este ca multe dintre diagnostice sunt puse foarte tarziu, cand optiunile de tratament sunt limitate. In plus, in tara noastra subiectul vaccinarii anti-HPV este inca unul sensibil. Din 200 de tulpini de HPV, 30 se localizeaza la nivel genital. Dintre acestea, 15 tipuri de tulpini de HPV sunt implicate in aparitia cancerului de col. Insa 70-80 la suta dintre cancere sunt provocate de tulpinile 16 si 18. Aceste doua tulpini produc de 5 ori mai multe imbolnaviri de cancer decat decat celelalte 13 tulpini oncogene la un loc.
- Multe femei se sperie cand afla ca sunt infectate cu HPV pentru ca se gandesc automat la cancer. Insa cancerul este declansat in conditiile in care infectia cu HPV, care produce inflamatie, se asociaza cu fumatul, numarul mare de nasteri, consumul unor medicamente imunosupresoare si cu riscul genetic. Doar o femeie din 3 cu risc mare va dezvolta un cancer. In aceste conditii, se explica utilitatea testului Papanicolau si a testarii pentru HPV. Depistate in stadii incipiente, leziunile maligne provocate de HPV pot fi tratate cu succes, explica profesorul Mehmet Faruk Kose, ginecolog, obstetrician si oncolog in cadrul Spitalului Universitar ACIBADEM Atakent.
Desi este foarte putin probabil, Human Papilloma Virus se poate lua de pe toaleta, prosoape sau alte accesorii de baie. Insa HPV se transmite, de obicei, pe cale sexuala. Barbatii pot fi purtatori de HPV si il pot trasmite mai departe femeilor. Odata luat de catre partenera, virusul devine activ intr-un interval cuprins intre un an si jumatate si 15 ani de la contact. Timpul mediu in care virusul devine activ este intre 7 si 8 ani. In cazul barbatilor, virusul se elimina in 6 luni.
- HPV infecteaza colul uterin si provoaca inflamatie in sfera genitala. In mod normal, inflamatia trece de la sine. Totusi, daca exista factori de risc asociati sau virusul este oncogen, atunci afectarea este clasata drept nivel CIN1. Exista posibilitatea ca virusul sa produca leziuni cu risc scazut de malignizare. Insa daca exista riscuri asociate, atunci leziunile pot avea risc major de malignizare. Nivelul CIN1 nu impune tratament, iar 60 la suta dintre cazuri se remit singure. Insa daca vorbim de CIN2 si CIN3, atunci pacientele primesc tratament pentru a reduce riscul de cancer. Riscul ca boala sa evolueze de la CIN2 si CIN3 este de 15 %. In aceste cazuri, este de ajuns indepartarea leziunii cervicale, cu pastrarea uterului, completeaza profesorul Mehmet Faruk Kose.
- In stadii incipiente, cancerul de col uterin se poate trata chirurgical, cu succes. Exista si medicamente chimioterapice, dar se folosesc in stadii mai avansate. Daca tumora s-a extins catre zonele din vecinatatea colului uterin, atunci nu recomandam interventia chirurgicala, ci radioterapie combinata cu chimioterapie. E un tratament clasic, dar eficient, chiar si in aceste stadii. Totusi, in stadiul 3 de cancer cervical, riscul de recidiva este foarte mare, chiar daca se aplica chemoradioterapia. Dar exista un procent de pacienti care pot fi tratati cu succes. In stadiul 4 al bolii, aplicam ingrijiri paliative pentru a usura suferinta pacientelor si pentru a prelungi supravietuirea, adauga medicul Leyla Ozer.

(Sursa: clicksanatate.ro)