Ministrul Sanatatii, d-na Sorina Pintea, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca probele chimice prelevate de catre inspectori din 7 puncte de colectare a apei din Bucuresti sunt in limitele normale.
- Am comunicat joi, in data de 31 ianuarie, ca cele 14 probe prelevate privind clorul din cele 14 puncte de colectare sunt conforme. Astazi, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a furnizat rezultatele pentru probele chimice pe care inspectorii le-au prelevat din cele 7 puncte de colectare. Pot sa va spun ca acestea sunt in limitele normale, unele aproape de limita maxima. Deci, in acest moment, si aceste probe sunt conforme, a declarat Sorina Pintea. Aceasta a precizat ca furnizorul de apa trebuia de la inceput sa colaboreze cu autoritatile pentru o buna informare a cetatenilor
- Cred ca daca furnizorul de apa potabila ar fi inteles ca trebuie sa comunice asa cum scrie legea, nu am fi ajuns aici, la aceasta polemica si sa ducem toate aceste discutii in zona politica, unde nu au ce cauta.As insista spre a nu politiza aceasta actiune. Ma surprinde cat de usor scot unii la mezat, sanatatea romanilor. Si nu spun lucruri mari. Stiu foarte bine la ce ma refer, a afirmat Pintea. Spre surprinderea mea, au aparut in spatiul public o multime de discutii legate de masurile pe care DSP (Directia de Sanatate Publica - n.r.) le-a transmis spre a fi luate de catre Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste aprovizionarea cu apa potabila, dar nu am auzit discutii legate de modul in care furnizorul de apa potabila a ales sa comunice cu autoritatile, respectand legislatia in domeniu in acest moment, a explicat Pintea. Ministrul Sanatatii a spus ca furnizorul de apa ar fi trebuit sa anunte Directia de Sanatate Publica si Primaria Municipiului Bucuresti ce masuri a luat pentru a asigura calitatea apei.
- As vrea sa aduc aminte tuturor furnizorilor de apa potabila si nu numai ca exista o autoritate care se numeste Ministerul Sanatatii si care reglementeaza politici publice se sanatate, care reglementeaza masuri si care e autoritate competenta in a rezolva anumite probleme. Astfel, operatorul ar fi trebuit sa anunte Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti despre o eventuala depasire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a facut pentru a asigura calitatea apei. Nu a facut-o. DSP a avertizat furnizorul ca exista sesizari. Prima sesizare a fost inregistrata in ziua de 30 ianuarie, la ora 17.41. Ultima sesizare, la 13.38, ora dupa care inspectorii DSP au luat legatura cu furnizorul de apa potabila, informandu-l asupra acestor sesizari si rugandu-l sa faca echipe comune de prelevare a probelor, lucru pe care furnizorul l-a refuzat. Dupa comunicatul Ministerului Sanatatii privind calitatea apei, au fost si alte sesizari pana in jur de ora 23, legate de reactii adverse ca urmare a folosirii apei de la robinet. Deci ulterior prelevarii probelor si obtinerii rezultatelor, furnizorul a spus ca doreste sa faca echipe comune. Era prea tarziu. Impreuna cu echipele de specialisti, am analizat posibilele afecte pe care utilizarea apei cu un nivel de clor foarte ridicat le pot avea asupra sanatatii oamenilor. Adica exista persoane hipersensibile, persoane alergice, persoane care pot sa aiba tulburari respiratorii, persoane care pot dezvolta dermatite alergice. In urma discutiilor cu acesti specialisti, am facut un comunicat de presa care se muleaza exact pe comunicarea pe care DSP-ul a facut-o Ministerului Sanatatii. Inainte ca acest comunicat sa ajunga in spatiul public, am luat legatura telefonic cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care am informat-o despre masurile pe care Ministerul Sanatatii le va dispune. Dar as dori sa precizez, nu Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa dispuna aceste masuri, ci DSP, care nu putea sa faca acest lucru in baza unei conventii, unde se specifica ca, daca se doreste a se trimite un comunicat media, acesta nu se poate face decat cu un acord prealabil a furnizorului de apa. Am mai precizat, Ministerul Sanatatii nu are conventii, asa ca a ales sa informeze populatia si sa faca recomandari, a mai spus ministrul Sanatatii.
- Cred ca ar fi fost un gest de mare iresponsabilitate din partea Ministerului Sanatatii sa detina date si probe, care au fost analizate intr-un laborator acreditat, si sa nu comunice populatiei posibilele riscuri la care se expune consumand si utilizand aceasta apa. Cred ca s-a mers prea departe. Nu cred ca suntem in faza in care sa politizam sanatatea populatiei, a precizat aceasta.

(Sursa: libertatea.ro)