www.ziare.com informeaza: Cea de-a treia zi de luni a anului, care in 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerata a fi cea mai deprimanta zi a anului, la aceasta concluzie ajungand un psiholog britanic care a creat o formula matematica pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.
Teoria despre Blue Monday (Lunea trista, n.r.) a aparut in 2005, cand psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formula matematica elaborata pentru a calcula cele mai ingrozitoare zile ale anului.
Psihologul a luat in considerare conditile meteo din aceasta perioada, facturile la utilitati, datoriile, nivelul motivational, sarbatorile de iarna, precum si faptul ca multi oameni urasc zilele de luni. Astfel, Cliff Arnall a stabilit ca cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimanta zi, avand in vedere ca, in aceasta perioada, oamenii manifesta o stare de tristete, inactivitate si consuma carbohidrati in exces.
Insa aceasta teorie a psihologului a fost cauza unor dispute, intrucat acesta a creat formula ca parte a unei campania de marketing pentru o companie de turism.
La origine, Blue Monday a facut parte dintr-o campanie publicitara, lansata de o agentie de turism - Sky Travel -, care promova avantajele calatoriilor realizate in luna ianuarie.
Ideea a fost preluata apoi si de un producator de inghetata, intr-o alta campanie publicitara, care promova, in iunie, produsele acelei companii, profitand de conceptul opus lui Blue Monday - cea mai fericita zi a anului.
In 2016, potrivit acelorasi specialisti, cea mai fericita zi a anului va corespunde datei de 17 iunie, a treia zi de vineri din luna respectiva.
Un studiu realizat pe un esantion de 2.000 de britanici a aratat ca persoanele care stau langa fereastra sau care ies la plimbare pot scapa mai usor de starea de depresie din aceasta perioada a anului. De asemenea, expertii recomanda sporturile specifice iernii sau, daca vremea este mult prea friguroasa, exercitiile la sala.