Testosteronul este hormonul masculin care raspunde de excitare. Cu cat nivelul sau este mai mare, cu atat barbatul simte o atractie mai mare pentru femei si are o potenta ridicata. Nivelul maxim al producerii de testosteron este notat la varsta de 18-22 ani. Dupa aceasta varsta, nivelul hormonului incepe sa scada lent, ajungand la o perioada cand se reduce brusc. Astfel, nivelul scazut de testosteron determina potenta redusa si imbatranirea organismului.

Scaderea nivelului producerii de testosteron la diferite varste (vezi graficul alaturat)

Scaderea nivelului de testosteron se produce in fiecare organism masculin, mai rapid sau mai lent. Cand nivelul de testosteron este mai mic de 13 nmol/l, potenta dispare complet. In afara de varsta, productia de testosteron este influentata de factori externi - vicii, alimentatie nesanatoasa, ecologia (de exemplu, munca in conditii daunatoare sanatatii) si multe altele. Acesti factori conduc la accelerarea scaderii nivelului de testosteron, iar prin urmare, barbatul devine impotent la o varsta tanara.

Verifica simptomele care demonstreaza nivelul scazut de testosteron:
- Te simti fara putere
- Slabiciune musculara
- Cefalee frecvente
- Probleme ale sistemului digestiv
- Te simti mereu somnoros
- Lipsa atractiei sexuale
- Reactie incetinita
- Deficiente de memorie
- Oscilatii ale tensiunii arteriale
- Elasticitate scazuta a muschilor si pielii
- Apatie si nervozitate
- Iti cade parul
- Te imbolnavesti des
Prezenta a cel putin 2 dintre aceste simptome sugereaza ca nivelul testosteronului este scazut. Pentru a restabili potenta e necesar sa ridici nivelul testosteronului.

(Sursa: yfyb.info)